Leguma ieftină care te scapă de hipertensiune și problemele digestive
- 2022-06-01
- 441
Ciupercile se numără printre acele alimente cu o textură interesantă și care pot fi integrate în numeroase preparate. De asemenea, ele au un profil nutrițional foarte complex, iar asta mulțumită vitaminelor și fibrelor pe care le conțin. În plus, sunt foarte versatile și pot fi consumate în supe, salate, sandwich-uri și multe altele, scrie csid.ro
Ciupercile: valori nutriționale
Spuneam că ciupercile conțin multe fibre și vitamine. Aici putem completa lista și cu proteine și nutrienți precum vitamina D, vitamina B12 și vitamina C. Conținutul de vitamina D este de-a dreptul impresionant, ciupercile fiind singurele alimente care nu sunt de origine animală și care oferă acest nutrient, se arată într-un articol publicat în Frontiers in Pharmacology. De asemenea, merită să menționăm conținutul de antioxidanți, polifenoli și carotenoizi. Ca să vă faceți o idee, aproximativ 95 grame de ciuperci conțin:
- 32 calorii
- 2 grame proteină
- sub 1 gram grăsime
- 6 grame carbohidrați
- 2 grame fibre
- 2 grame zahăr
Beneficii pentru sănătate
Ciupercile sprijină sănătatea oaselor
Datorită conținutului de vitamina D, aceste alimente sprijină sănătatea oaselor. Vitamina D absoarbe calciul, un mineral necesar pentru oase sănătoase, dense și puternice și ajută totodată organismul să creeze un hormon numit calcitriol, care activeză proteine speciale menite să sprijine pereții intestinali, asigurând absorbția corespunzătoare a acestui mineral.
Sprijină sănătatea digestivă
Totodată, ciupercile conțin beta-glucan, o fibră solubilă care se dizolvă în apă și este prebiotic, ceea ce înseamnă că hrănește bacteriile „bune” din tractul gastrointestinal. Astfel, microbiomul dezechilibrat se reechilibrează și eviți problemele digestive precum boala colonului inflamator sau sindromul colonului iritabil.
Controlează glicemia
Beta-glucanul care se regăsește în ciuperci ajută și la reglarea glicemiei. Din nou, beta-glucanul este o fibră solubilă care se dizolvă în apa din tractul gastrointestinal. Când acest lucru are loc, se transformă într-o substanță similară unui gel, care încetinește absorbția glucozei din intestinul subține și sânge. Efectul previne creșterea glicemiei și ține la distanță diabetul de tip 2.
Sprijină sănătatea inimii
Hipertensiunea și colesterolul crescut sunt doi factori de risc majori pentru bolile cardiovasculare, scrie CDC. Din fericire, ciupercile conțin nutrienți care targetează ambele probleme. În primul rând, potasiul reglează tensiunea arterială, prin ameliorarea tensiunii din pereții vaselor de sânge, reducând astfel hipertensiunea. De asemenea, crește secreția de sodiu în urină. Așa cum bine știm, sodiul în exces afectează vasele de sânge și crește presiunea arterială.
Sursa foto: delmark.md