Mituri și adevăruri despre frig și copiii

Mituri și adevăruri despre frig și copiii

Despre frig circulă mai multe mituri - de la cum răspândește unele boli precum răceala sau gripa până la felul în care afectează copiii. Lucia Galán Bertrand, medic pediatru și membru al Societății Spaniole de Pediatrie, dezvăluie pe blogul său ce este adevărat și de este de fapt fals despre frig.

Mituri despre frig

Umblatul desculț prin casă provoacă răceli

Este una dintre cele mai des pomenite mituri despre frig, dar, în realitate, răceala nu are legătură cu mersul desculț prin casă. Copiii răcesc atunci când intră în contact cu alți micuți răciți.  Picăturile de salivă, atingerea fără să se fi spălat pe mâini înainte sau tușitul determină infectarea cu virusurile gripei și infecțiilor respiratorii obișnuite.

Transpirația sau expunerea la curent poate duce la pneumonie

Toata lumea crede că dacă cel mic transpiră în timp ce face sport în aer liber sau se joacă, precum și dacă este expus la curent, poate face pneumonie. Dar nu este așa. Pneumonia este o boală infecțioasă, virală sau bacteriană, care se răspândește prin contactul direct cu o altă persoană. De asemenea, nu este adevărat că cel mic prinde o răceală dacă se dezvelește noaptea sau transpiră în timpul somnului.

Părul umed provoacă răceli

Nu este adevărat, deoarece virusurile nu au nicio legătură cu părul umed. Dacă virusurile sunt deja instalate în corpul copilului, nu-l ajută cu nimic dacă își usucă părul. Nu este în pericol să răcească în curtea școlii la temperaturi scăzute, ci în sălile de clasă unde are colegi răciți și cu muci, care tușesc sau strănută.

Sucul de portocale băut dimineața ridică imunitatea

Sucul de portocale este foarte bogat în vitamina C, dar nu este responsabil pentru creșterea imunității și nici pastilele, vitaminele sau alte remedii la domiciliu. Este bine pentru sănătate să bei suc de portocale, dar nu previne răcelile.

Cu antibiotice, totul se vindecă

Este total fals!!! Asta deoarece virusurile, spre deosebire de bacterii, nu se tratează cu antibiotice. De fapt, bolile care sunt contractate din cauza virusurilor se agravează din cauza antibioticelor. O gripă sau o răceală comună nu necesită antibiotice. Cu toate acestea, dacă după o săptămână simptomele nu se ameliorează și există febră și stare de rău, este recomandat să consulți medicul pediatru, deoarece poate fi o infecție bacteriană.

 

Adevăruri despre frig

Răceala aduce infecții

Frigul vine și cu multe infecții respiratorii pentru că se adună mai mulți factori: pe de o parte temperaturile scăzute determină o proliferare mai mare a anumitor virusuri catariene, există mai multe infecții și, în consecință, virusurile circulă mai liber. Pe de altă parte, iarna vine gripa, o boală sezonieră care începe în octombrie și nu se termină până în martie. Și dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, iarna petrecem mai mult timp în locuri închise, ceea ce facilitează răspândirea virusurilor.

Mai bine mai multe haine decât una foarte groasă

Este mai bine să îmbraci copilul cu mai multe haine când este frig, decât cu ceva foarte gros. Dacă cel mic se încălzește, poate renunța la o haină de pe el. Este important să-ți amintești că micuții se încălzesc mai ușor decât adulții, deoarece se joacă și se mișcă mai mult. De asemenea, când este frig, este bine să poarte  o căciulă, deoarece capul este partea corpului prin care se pierde mai multă căldură. Și mănușile și încălțămintea de calitate ajută la menținerea căldurii corporale.

 

Sursa: copilul.ro; vrania.net

Adaugă comentariu