Odoraș.

Odoraș.

Tedi

SFATURI: Cum să faci cele mai bune plăcinte

SFATURI: Cum să faci cele mai bune plăcinte

25 de gospodine au învățat de la o plăcintăreasă cu experiență cum se fac plăcintele așa cum numai mama și bunica știu să le facă.

Evenimentul a fost organizat de Irina Popovici Burduhos, fondator grupului „Delicii din bucătăria mea” și Olesea Talpă, proprietara restaurantului unde a avut loc evenimentul. Scopul acestei cuconade a fost de a ieși din mediul online și a organiza un eveniment util și relaxant.

Cele 25 de gospodine au învățat cum se fac plăcintele din aluat întins sau „plăcinte foioase”, așa cum li se spune în unele regiuni ale Moldovei. Plăcintăreasa le-a demonstrat cum se face aluatul, cum întindem foaia de aluat, dar și cum o rulăm corect cu ajutorul unei bucăți de pânză. Fiecare gospodină a pregătit câte o plăcintă pe care a luat-o acasă pentru cei dragi. După ce au terminat de gătit, participantele au avut parte de o mică surpriză din partea organizatorilor – o masă cu bucate tradiționale: sarmale, plăcinte, babă neagră, vin și compot dar și melodii frumoase cântate la vioară.

La finele evenimentului, participantele s-au întrecut la glume, iar cea mai bună glumă a fost premiată cu cartea „Moldova din bucătăria mamei mele”, de Nata Albot, la eveniment fiind prezentă și mama autoarei.

 

Cum să faci cele mai bune plăcinte!

În cazul în care nu ai participat la acest eveniment, îți dăm câteva sfaturi despre cum să faci o plăcintă delicioasă, sfaturi pe care le-am „furat” de la plăcintăreasă:

  • Dacă vrei să pregătești plăcințele de post, înlocuiește apa simplă cu apă carbogazată intens;
  • După ce pregătești aluatul, nu uita să îl lași să se odihnească măcar 20 de minute;
  • Pentru a pregăti mai ușor plăcintele, întinde aluatul pe o bucată de pânză;
  • În cazul în care decizi să faci plăcinte cu brânză, optează pentru brânză și ouă de casă. La un kilogram de brânză pune în medie 10 ouă de casă.
  • După ce aluatul s-a odihnit, împarte-l în bucăți, iar apoi întinde-l ușor cu sucitorul și dă-i forma unei turte nu prea mari. Unge ambele părți ale turtei cu ulei și pune-o farfurie. Întinde încă o turtă, iar de data asta unge-o cu ulei doar pe o singură față și pune-o deasupra primei turte și tot așa până la ultima.
  • După ce termini de făcut turtele, întoarcele invers și începe să pregătești turta pe care ai facut-o mai întâi, întinzând-o cu sucitorul până opţii o „foaie” foarte subţire de aluat – aproape transparentă.
  • Nu uita că fiecare plăcintă trebuie gătită cu dragoste.

Evenimentul „Cuconada gospodinelor” a avut loc la 3 aprilie, la restaurantul Acasă la mama, iar pe 24 aprilie, organizatorii pregătesc un nou eveniment la care gospodinele vor învăța cum se pregătește cozonacul.

Share:

Articole recomandate