Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Cozonac pufos, după rețeta bunicii. Iată și un ingredient care asigură cei mai gustoși și aromați cozonaci!

Cozonac pufos, după rețeta bunicii. Iată și un ingredient care asigură cei mai gustoși și aromați cozonaci!

Cozonacul nu este un preparat pe care îl poate face oricine, este migălos și cere pasiune și dragoste pentru a încânta pofticioșii.

Ce vă trebuie pentru a prepara cozonaci gustoși:

Pentru aluat:

  • 4 gălbenușuri
  • Jumătate de litru de lapte
  • 1 kg de făină
  • 300 de grame zahăr
  • 75 de grame de drojdie proaspătă
  • 100 ml de ulei
  • 1 linguriță de sare
  • coajă rasă de la o lămâie
  • coajă rasă de la o portocală
  • 1 fiolă cu esență de vanilie
  • 100 grame de stafide
  • 1 fiolă esență de rom

Pentru cremă:

  • 150g de nuci tocate marunt
  • 8 linguri de cacao
  • zahăr pudră după gustâ
  • 50g de stafide tocate
  • coaja de la o portocală
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Se cerne făina cu sarea, stafidele se lasă în esența de rom pentru a absorbi aroma. Laptele se pune pe foc într-o oală, apoi adăugați și zahărul și amestecați până ce acesta se topește. Separat, într-un castron mic, adaugă drojdia și sfărâm-o bine cu ajutorul degetelor. Amestec-o cu o lingură de zahăr și adaugă 8 linguri de lapte peste aceasta. După ce s-a dizolvat complet, întărește maiaua cu făina. Las-o să se dospească timp de cateva minute.

Între timp, cu ajutorul mixerului bate bine gălbenușurile, până obții o spumă. Adaugă esența de vanilie și coaja de lămâie și de portocală și omogenizează compoziția.

Acum că totul este pregătit te poti apuca de frământat aluatul. Asigură-te ca laptele este cald, nu fierbinte, și începe să-l încorporezi treptat în făină. Adaugă apoi maiaua și frământă bine aluatul.

Încorporează și mixul de ou cu vanilie și coaja de portocală, și frământă până obții un aluat omogen. La final adaugă uleiul cald și stafidele cu rom. Frământă totul foarte bine. Dar poți înlocui uleiul cu un ingredient care va conferi cozonacilor aroma celor făcuți de bunica. Este vorba de untură. Dacă aveți posibilitatea, puneți untură în loc de ulei, iar cozonacii vor avea parfumul copilăriei.

Acoperă apoi ligheanul cu un prosop curat și ține-l la călduț pentru a se dospi.

Cât timp cozonacul se dospește prepară umplutura, amestecând într-un castron nucile, cacaoa, stafidele, coaja de portocale și zahărul vanilat. Adaugă apoi zahăr pudră după gust.

Împarte aluatul în patru părți egale. Din această cantitate vei obține doi cozonaci.

Întinde o foaie de cozonac, unge-o cu compoziția de nucă și rulează. Procedează la fel cu cea de-a doua foaie. Așază rulourile în cruce unul peste altul și apoi răsucește-le. Așaza cozonacul obținut în tava tapetată cu hârtie de copt.

Repetă procedeul cu cel de-al doilea cozonac.

Înțeapă cozonacii cu ajutorul unei scobitori, din loc în loc, apoi unge-i cu galbenuș de ou și presară zahăr deasupra. Lasă cozonacii la dospit în loc cald, apoi coace-i în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 45 de minute, la foc mediu.

Share:

Articole recomandate