Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Învață să gătești cea mai gustoasă carne de miel pentru Paști

Învață să gătești cea mai gustoasă carne de miel pentru Paști

În ajunul sărbătorilor Pascale, carnea de miel este la mare căutare. Aceasta nu doar că este delicioasă, dar are și o mulțime de beneficii pentru organism. Pentru a vă bucura din plin de gustul bun și de nutrienții cărnii de miel, trebuie să acordați o atenție deosebită la felul de preparare a acesteia. Mai jos, ți-am pregătit 3 rețete minunate!

 

Carne de miel în vin roșu

Ingrediente: cotlete de miel; 2 cepe mari; 1 morcov mare; 1 țelină mică; 2-3 căței de usturoi; o cană vin roșu sec; o cană de supă de pui sau de legume; 1-2 linguri de bulion gros; ulei de măsline; cimbru; o frunză de dafin; sare și piper (după gust); puțin zahăr; pătrunjel proaspăt, tocat (pentru decor).

Mod de preparare:

1. Încinge bine cuptorul. 
2. Într-o cratiță pentru prăjit, pune cotletele în ulei încins și prăjește-le pe toate părțile, timp de 15 minute.
3. Curăță și taie mărunt ceapa, țelina și morcovul.

Scoate carnea din tigaie și pune, pe rând, ceapa, țelina și morcovul. Călește-le bine, timp de 10 minute. Toarnă vinul, pune sarea, piperul și bulionul. Adaugă cimbrul, frunza de dafin, usturoiul tocat fin și puțin zahăr.
4. Așează cotletele într-un vas termorezistent. Toarnă sosul și adaugă legumele peste carne. Acoperă cu o folie de aluminiu și dă totul la cuptor timp de 60-70 de minute. 
5. Servește fierbinte, cu pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra.

 

Costițe de miel cu verdețuri și inele de ceapă

Ingrediente: 12 coaste de miel, cu carne; 3 cepe vechi, mari; 4 legături de ceapa verde; 2 legături de usturoi verde; 4-5 legături de ștevie; 4 legături de lobodă verde (cea roșie este mai gustoasă, dar va colora mâncarea); 450 g de spanac foarte proaspăt; 1 ardei gras roșu; 1 cutie de porumb; 1 frunză de dafin; 1 legătură de mărar; 1 legătură de leuștean; 1 legătură de pătrunjel; 1 lingură de pesmet fin; 1 lingură de făină; ulei; sare și piper (după gust); cimbru.


Mod de preparare:

1. Prăjește coastele de miel în ulei încins, în care ai pus și frunza de dafin, cât să se rumenească. Apoi, lasă-le deoparte.
2. Spală toate verdețurile bine. În uleiul în care s-au prăjit coastele de miel, pune la călit, pe rând: ceapa verde și usturoiul verde, tăiate fin, apoi spanacul tăiat mărunțel, ștevia și loboda. Lasă-le să se înmoaie și să fiarbă în suc propriu.
3. Într-un alt vas, călește în ulei încins ardeiul gras roșu, tăiat bucățele, și apoi porumbul. 
4. Amestecă verdețurile călite cu ardeiul și porumbul. Adaugă coastele de miel. Amestecă și potrivește de sare și piper. 
5. Adaugă verdețurile aromate, toate tăiate foarte fin. Amestecă foarte ușor. Introdu mâncarea în cuptorul bine încins în prealabil, timp de 10 minute, la foc potrivit spre mare.
6. Curăță ceapa veche și tai-o inele. Separă inelele și dă-le prin pesmetul amestecat cu făină, sare și piper. Prăjește inelele de ceapa în ulei foarte încins, cât să se rumenească. 
7. Servește mâncarea fierbinte, cu multe inele crocante de ceapă alături.

 

Pulpă de miel cu cartofi și morcovi

Ingrediente: 1 pulpă mică de miel (circa 750 de g cu os; sau 500 de g fără os); 4-5 cartofi (circa 500 de g); 3 morcovi; 30 ml de suc de lămâie; 2 linguri de ulei de măsline; 100 ml de apă; 2 fire de rozmarin; 1 fir de cimbru; 2 căței de usturoi; 1 linguriță de oregano; sare, piper negru (după gust).

Mod de preparare:

1. Tocă o linguriță de frunze de rozmarin și jumătate de  linguriță de frunze de cimbru. Pune-le într-un mojar împreună cu usturoiul felii și puțină sare. Strivește totul bine până când usturoiul devine pastă. Adaugă o lingura de ulei și continuă să pisezi.

2. Fă mici tăieturi în pulpa de miel, cu vârful unui cuțit. Presară sare și piper negru și maseză carnea pe toate părțile. Adaugă marinata de mai sus și masează bine carnea, introducând marinata în acele tăieturi. Presară puțin oregano deasupra. Lasă pulpa să stea o oră ca sa revină la temperatura camerei.

3. Între timp, curăță cartofii cu un burete metalic și apoi taie-i bucăți mari (în 2-4 bucăți). La fel, curăță morcovii și taie-i în două pe lungime. Condimentează legumele cu sare, piper și o linguriță de oregano.

4. Așează cam 1/3 din legume pe fundul unei cratițe sau unei tăvi adânci, apoi, în mijloc pune pulpa. Distribuie restul legumelor în jurul cărnii.

5. Toarnă sucul de lămâie, cei 30 ml de ulei și apa pe marginea cratiței. Ce ți-a rămas din rozmarin și cimbru distribuie printre legume.

6. Pune un capac care etanșează bine sau o folie pe oală. Dă oala la cuptor la temperatura de 150 de grade, timp de 2 ore. După acest timp carnea trebuie să fie bine făcuta (introdu o furculiță în ea) și în oala să se adune mult sos.

7. Dă la o parte capacul, mărește temperatura la 220 de grade și lasă încă jumătate de oră la cuptor (cât carnea să se rumenească și sosul să scadă un pic).

Foto: trihorn.ru; veilingkans.nl; e-retete.ro; aaronsgourmet.com  Rețete: e-retete.ro; eva.ro

Share:

Articole recomandate