Află cum îţi poţi controla poftele!

Află cum îţi poţi controla poftele!

Poftele în sarcină sunt o temă frecvent discutată nu doar între viitoarele mămici, ci şi între tăticii care au „marele noroc” de a face naveta pe timp de noapte la magazin pentru a cumpăra produsul dorit, dar de cele mai multe ori şi greu de găsit, dacă e vorba de căpşune sau pepene verde pe timp de iarnă...

 

De ce avem pofte?

Nu mai este un secret pentru nimeni că femeile însărcinate tânjesc după alimente şi combinaţii de alimente dintre cele mai neobişnuite. Medicii pun acest lucru pe seama schimbărilor hormonale majore care au loc în corpul femeii – schimbări care o aruncă într-o lume nebună, plină de senzaţii noi şi care îi ascut în acelaşi timp mirosul şi gustul.

Unii experţi sunt de părere că poftele semnalizează, de fapt, lipsa nutrienţilor care îi lipsesc organismului matern. De exemplu, nevoia de murături – castraveciori muraţi, ardei muraţi, varză acră – poate fi înţeleasă prin faptul că organismul cere mai mult sodiu. Dorinţa pentru o porţie mare de cartofi prăjiţi sau un hamburger poate deriva din nevoia de proteine, sodiu şi potasiu. Pofta pentru o îngheţată dublă cu extra-topping de ciocolată poate fi, de fapt, un semnal că ar trebui consumat mai mult calciu sau chiar mai multe lipide, iar predilecţia pentru fructe este un indiciu al lipsei de vitamina C.

Alţi medici consideră că poftele nu sunt legate de deficienţele nutritive, ci sunt, mai degrabă, dorinţe. Cu alte cuvinte, gravidele care au nevoie de proteine nu mănâncă piept de pui, ci şuncă şi carne de porc prăjită. Iar dacă au nevoie de sodiu, mănâncă chips-uri, şi nu covrigei, care sunt la fel de săraţi...

Se mai întâmplă ca unele femei să nu suporte mirosul unor mâncăruri din cauză că au un simţ al mirosului mai dezvoltat datorită schimbărilor hormonale, iar asta influenţează dorinţa sau aversiunea faţă de anumite alimente.

 

Mituri populare... Ce se întâmplă dacă nu-mi satisfac pofta?

Unii spun că poftele apar pentru că bebeluşul din burtică ar dori să mănânce un anumit aliment, această preferinţă fiindu-i transmisă mamei. Un lucru greşit, desigur.

În general, mămicile se tem de faptul că nesatisfacerea acestor pofte i-ar face rău fătului, că ar putea provoca avort spontan sau că cel mic ar putea să se nască cu semne corporale în forma alimentului poftit şi neconsumat atunci când intervine pofta.

Toate acestea sunt numai mituri privind preferinţele alimentare ale femeii gravide. Ele nu fac rău fătului, ci doar predispun viitoarea mamă la acumularea mai multor kilograme în timpul sarcinii decât este normal. Poftele alimentare trebuie satisfacute, susţin medicii, atâta vreme cât acestea nu înseamnă abuzuri şi exagerari. Încearcă să îţi stăpâneşti poftele. Cum? Îţi spunem mai jos!

 

 

Managementul poftelorAlternative sănătoase!

Cel mai bine e dacă femeile nu se grăbesc să consume ceea ce le pare că vor, ci să se gândească la ce ar putea avea nevoie organismul lor. Fiecare aliment are un anumit nutrient pentru care este recunoscut, iar daca acel nutrient poate fi găsit în forme mai sănătoase, e bine să le înlocuim.

Este foarte important ca femeia care are pofte în timpul sarcinii să încerce să consume cel mai apropiat produs sănătos (din punct de vedere nutriţional) poftei ei.

 

Specialiştii recomandă următoarele alternative: 
- Dacă ai poftă de îngheţată, încearcă iaurt îngheţat, iaurt de băut ţinut la rece;
- Dacă vrei cola încearcă apa minerala cu suc de fructe natural sau lămâie; 
- Dacă ai poftă de gogoşi sau produse de patiserie încearcă covrigei din făină integrală, pe care să îi consumi cu gem de fructe; 
- Dacă ţi-e poftă de chipsuri alege chipsuri cu un conţinut foarte redus în sodiu şi grăsimi, chipsuri din porumb, fără condimente, popcorn simplu sau covrigei uscaţi; 

- Dacă vrei ciocolată, alege una bună, neagră, fără prea mult zahăr şi mănâncă doar câte o bucăţică;

- Alege carnea slabă, de pasăre, de curcan mai ales, carnea de peşte sau carnea de vită;

- Dacă vrei cartofi prăjiţi, mai bine coace-i la cuptor, cu doar un strop de ulei (sau fără, în coajă);
- Dacă ai poftă de frişcă, mai bine încearcă să prepari o alternativă: lapte rece proaspăt mixat în blender pentru câteva minute (poţi adăuga şi fructe).

 

Pofte ciudate de vedete

Halle Berry a poftit murături şi pâine. Avea întotdeauna poftă de sărat cu acru.

Angelina Jolie, pe perioada sarcinii cu gemeni, a vrut mereu ciocolată cu aromă de scorţişoară, asezonată şi cu chili mexican. Ea susţine că după aceea mânca un platou întreg de rondele de ceapă cu foarte mult muştar.

Britney Spears avea una dintre cele mai ciudate pofte de sarcină: cea de pământ.

Jennifer Lopez prefera o combinaţie ciudată de alimente în meniu: sos de salsa, bomboane M&M şi suc de portocale.

Beyonce înmuia banane în ketchup, pune sos picant peste îngheţată, mănâncă mulţi biscuiţi Oreo şi murături.

Catherine Zeta-Jones nu avea pofte ciudate, ci mânca murături, numai că le prefera pe acelea produse de o anumită firmă. Din nefericire, murăturile respective nu erau comercializate şi în SUA.

 

Foto: baby.unica.ro; dietinpregnancy.co.uk; americanpregnancy.org; medicalnewstoday.com

Adaugă comentariu