Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Despre riscurile consumului de dulciuri în sarcină

Despre riscurile consumului de dulciuri în sarcină

Din cauza modificărilor hormonale, în perioada de sarcină apar mai multe pofte și crește apetitul. În special gravidele simt că le „trage” la dulcișor. Dar este foarte important de respectat un echilibru nutrițional, iar consumul excesiv de dulce are riscuri și mai mari în perioada de graviditate.

Consumul de dulce duce în primul rând la creșterea greutății corporale a femeii gravide, ceea ce ulterior poate provoca anumite complicații la naștere. Alte probleme pot fi hipertensiunea arterială sau apariția diabetului gestațional. De asemenea, unii specialiști asociază creșterea indicelui glicemic în sarcină cu riscul apariției defectelor de tub neural la făt precum este spina bifida.

Dacă ai ajuns la concluzia că o soluție pentru a-ți satisface pofta de dulce e să recurgi la alimentele cu îndulcitori artificiali, atunci îți spunem că nu este bine. Îndulcitorii artificiali îi oferă creierului informația că s-a consumat dulce, dar corpul nu primește aportul caloric și mecanismele sale sunt perturbate. Plus la aceasta, de-a lungul timpului îndulcitorii artificiali au fost criticați dur, menționându-se chiar că ar fi cancerigeni. Cum în perioada sarcinii bebelușul primește tot ce consumă mama, credem că ar fi mai bine să renunți la ideea de îndulcitori artificiali.

În context, nu-ți sugerăm să te chinui de pofte pentru dulce, ci te informăm că ai și alternative sănătoase.

Astfel, nutriționiștii recomandă ca dulcele consumat în timpul gravidității să fie preponderent din fructe. Zahărul poate fi înlocuit cu miere, sirop de arțar și alte surse naturale, eventual extrasul de stevie.

Variantele sănătoase de dulce:

- ciocolată neagră;

- iaurturi cu fructe;

- batoane de cereale cu miere;

- fructe uscate.

 

Foto: ivona.bigmir.net

Share:

Articole recomandate