Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

TEST: Află dacă eşti predispusă la diabet de sarcină

TEST: Află dacă eşti predispusă la diabet de sarcină

Într-un articol anterior v-am informat despre diabetul gestațional (puteți accesa articolul AICI), care sunt cauzele, complicațiile, simptomele, dar și tratamentul acestuia. În acest articol veți afla tot ce trebuie să știți despre testul de toleranță orală la glucoză, prin intermediul căruia se depistează dacă aveți sau nu diabetul de sarcină.

 

Când se face testul?

Endocrinologul determină când pacienta trebuie să își efectueze testul, iar de regulă acesta se efectuează în cursul săptămânilor 24-28 de sarcină.

Cum te pregătești de test?

Ultimul consum de alimente trebuie să fie cu cel puțin 8 ore înaintea efectuării testului (este permisă ingestia unor cantități mici de apă) și trebuie să ai o dietă normală în ultimele 72 de ore.

Efectuarea testului

Testul se efectuează dimineața. Pacientei i se administrează 75 g de glucoză anhidră dizolvată în apă rece. În timpul testului, gravidei îi este interzis să mănânce, să bea, să fumeze sau să mestece gumă. Gravidei i se recoltează 3 probe de sânge: înainte de administrarea glucozei, la o oră de la administrarea acesteia și după două ore de la administrarea glucozei.

Interpretarea rezultatelor

Diagnosticul de diabet gestațional se stabilește dacă se obține cel puțin o valoare a glicemiei peste cut-off-urile de mai jos:

Reacții adverse:

Unele femei pot resimți greață, transpirație excesivă și senzație de moleșeală după ce ingerează soluția cu glucoză, motiv pentru care este indicat să mâncați ceva după test.

O pacientă cu diabet gestațional este reevaluată la 6-12 săptămâni după naștere. Dacă la testul de toleranță la glucoză se obțin valori normale, se consideră că a fost într-adevăr vorba de un diabet gestațional, însă glicemia trebuie testată periodic (cel puțin o dată la 3 ani) datorită riscului de apariție a diabetului zaharat. Daca testul efectuat postpartum dă rezultate anormale, modificările care apar vor fi încadrate în glicemie bazală modificată, intoleranță la glucoză sau diabet zaharat, conform criteriilor la testul de toleranță la adult .

Testul de toleranță orală la glucoză se efectuează la îndrumarea medicului, iar în Chișinău acest test poate fi efectuat la prețul de aproximativ 200 lei.

 

Citeşte şi: Tot ce trebuie să știi despre diabetul de sarcină (gestațional)

Foto: bebelu.ro

Share:

Articole recomandate