Medic obstetrician-ginecolog: 9 mituri legate de contracepție

Medic obstetrician-ginecolog: 9 mituri legate de contracepție

O lungă perioadă de timp nu am avut acces la informații despre reproducere. Acum avem acces la informații și nu ar trebui să mai avem mituri și, totuși, ele există. Cristiana Vilcan, medic primar obstetrică ginecologie explică cele mai frecvente mituri legate de contracepție.

Nu rămân însărcinată dacă este prima dată când fac sex

Dacă faci sex neprotejat, rămâi gravidă, dar depinde de vârsta și de maturizarea corpului. Dacă îți începi viața sexuală fiind foarte tânără, șansele să rămâi gravidă sunt foarte mici pentru că organismul nu este maturizat, dar există sarcini și la vârste mai mici, cum ar fi 14 ani.

Nu rămân însărcinată dacă fac duș după sex

Dușul, ca sa fie oarecum o metodă de contracepție, trebuie să fie intravaginal, ca o spălătură cu un irigator care să intre în zona profund genitală. Dușul extern nu este o metodă de contracepție, dușul intravaginal ar putea fi o metodă, dar, atenție, trebuie să fie în primele două ore, o jumătate de oră preferabil. Însă, chiar și așa s-ar putea să ai surprize pentru că spermatozoizii trăiesc cam 24 de ore în orice mediu. Deci, prin spălarea cu apă șansele de a rămâne gravidă sunt mari.

Dacă am orgasm, nu rămân însărcinată

Ca să rămâi gravidă nu trebuie să ai orgasm, trebuie să ai ovulație. Ovulația o avem în fiecare lună, în ziua a 14-a în majoritatea cazurilor. Nu cred că este musai să avem și orgasm în momentul când ovulăm, pentru că poate ovulăm fără să avem orgasm. Se confundă orgasmul cu ovulația. Orgasmul este o chestie senzorială care vine din creierul nostru într-un anumit moment, iar ovulația este un proces fiziologic, anatomic, biologic pe care noi nu îl putem controla. Adică nu îmi propun „luna asta ovulez și luna cealaltă nu mai ovulez”, în timp ce orgasm pot să îmi propun să am luna asta sau nu, depinde de ceea ce se întâmplă în capul meu.

Dacă alăptez, nu rămân gravidă

Fiziologic, mecanismul este că atunci când alăptez nu rămân gravidă, dar atenție la ce înseamnă să alăptezi. Alăptat înseamnă când nou-născutul mănâncă exclusiv la sân, alăptez toate mesele pe 24 de ore și atunci, într-adevăr, alăptatul este o metodă contraceptivă demonstrată în primele 4-6 luni când bebelușul mănâncă exclusiv la sân. În acest caz, este să zicem o metodă contraceptivă, dar nu oferă protecție 100%. Prin urmare, aș putea să zic „da, alăptatul este contraceptiv, dacă se respectă niște condiții, adică mama alăptează exclusiv la sân în primele luni de viață ale nou-născutului”. Dacă copilul mănâncă și mama alăptează până la trei ani și îi dă o masă dimineața și una noaptea, acest lucru nu mai este contracepție.

Metoda calendarului

O altă metodă contraceptivă pe care toată lumea o adoptă pentru că se crede că este foarte bună este metoda calendarului și perioada sigură, dar aici este discutabil. Despre ce perioadă sigură vorbim? Metoda calendarului este bună și sigură în 35% din cazuri, dacă am un ciclu menstrual regulat, 28 de zile ale lunii și împart perioada conform regulii de 10 - 10 - 10, perioada sigură fiind prima și ultima și perioada nesigură fiind cea de mijloc, cu ovulația, dar asta înseamnă o menstruație ceas, regulată, de 28 de zile cu 3-4 zile de menstruație.

Se mai face o confuzie între ciclul menstrual, care înseamnă perioada de la menstruație până la cealaltă menstruație și menstruație care înseamnă sângerarea, cele 2-3 zile de menstruație. Chiar și atunci când menstruația este regulată, siguranța că nu rămân gravidă este tot până în 35% pentru că nu există 100%.

Partenerul se retrage înainte de ejaculare

Acesta este un mit foarte drăguț. Partenerul se retrage înainte de ejaculare, dar este un drum pe care îl parcurge în această retragere. Drumul din vagin, în marea majoritate a cazurilor, să zicem că este de 10-20 de centimetri. Este ca și cum ai merge cu o mașină pe un drum și vrei să dai înapoi: mai scapă niște ulei pe traseul acesta de 10-20 de centimetri. Ejacularea este tot ceva perceptiv din creierul nostru, o poți percepe la începutul ejaculării, la mijlocul ejaculării, la sfârșitul ejaculării, și dacă partenerul s-a retras, poate ceva a mai rămas pe drum și e riscant. Cred că este cea mai proastă metodă contraceptivă, dar cred că este și cea mai frecventă metodă prin care femeile au rămas gravide.

Steriletul se utilizează doar dacă ai născut

Într-adevăr, așa era până acum 3-4 ani când a apărut pe piață și steriletul care se poate pune la femeia care nu a născut. Până în urma cu 3-4 ani pe piața românească nu exista decât steriletul clasic, care avea ca indicație de preferință femeia care a născut pentru că în puține cazuri putea da o modificare a uterului și nu era indicat ca metodă de contracepție. Însă medicina a evoluat și avem și steriletul care se poate pune și la femeia care nu a născut. E un sterilet special și este foarte bine că a apărut și la noi pe piață pentru că sunt femei tinere cu diferite patologii sau boli asociate, malformații uterine la care chiar ar fi de primă intenție, pentru că există contraindicații pentru utilizarea altor metode contraceptive.

Metodele de contracepție au indicații pe anumite grupe de vârste, pe anumite grupe de populație, pe anumite grupe de patologie, pentru că nu suntem toți perfect sănătoși.

Pilula contraceptivă provoacă malformații congenitale dacă vreau să rămân însărcinată în viitor

Greșit. Pilula contraceptivă cred că este unul dintre cele mai minunate lucruri descoperite de medicină în sprijinul femeilor, în dreptul lor de a alege când să procreeze, cum, cu cine și dacă vor sa procreeze sau dacă îmi permit corpul meu, sănătatea mea, patologia mea, bolile mele – să procreez.

Pilula contraceptivă este cea mai bună metodă contraceptivă, locul 1 ca indicație la femeia tânără, fără factori de risc, fără boli asociate, de când își începe viața sexuală până cam pe la 35 de ani. Uneori folosim pilula contraceptivă nu numai pentru efectul contraceptiv, ci ca tratament, de exemplu în tulburările de ciclu menstrual.

De la pilula contraceptivă faci cancer

Orice medicament pe care îl iei conform indicațiilor, inclusiv pilula contraceptivă, nu duce la declanșarea cancerului. Pilula contraceptivă are și ea efecte adverse, dar are mai multe efecte benefice și contracarezi efectele chimice dacă respecți indicațiile de administrare. Faptul că ar produce cancer este chiar o prostie, nu există așa ceva.

Sursa: medlife.ro, foto simbol: arq.ro

Adaugă comentariu