Opinia unei mame: În societatea noastră bântuie undeva ideea că după un an, copilul trebuie înțărcat obligatoriu

Opinia unei mame: În societatea noastră bântuie undeva ideea că după un an, copilul trebuie înțărcat obligatoriu

Diana Ivanov este o mămică tânără a doi copii, aceasta administrează  blogul twiceMOMat22, unde povestește despre experiența de mamă și încercările de a  crește copii echilibrați și fericiți. Recent, Diana a publicat o postare despre procesul de înțărcare și momentul când trebuie luată această decizie.

Cât e normal să alăptezi?!

Eu nu știu de ce, dar când David era de vârsta lui Mark, întrebarea: „tu ce, încă alăptezi?!" îmi era adresată de min. 2 ori pe zi.

Așa se face că, în societatea noastră bântuie undeva ideea că după un an, copilul trebuie înțărcat, că „e mare deja, merge, mănâncă de toate, alăptatul e doar un moft"; că „laptele e doar apă și că piciul manipulează cerând atâta sânul".

Înțărcarea e un pas important care trebuie să fie luat de mama și tatăl copilului în mod conștient, asumat și bine-informat, nu e ceva ce decide тётя Liuba sau mâca Ileana. Laptele matern după un an e dublu bogat în nutrienți și nicidecum nu e „apă chioară". Legătura formată între mamă și copil de-a lungul timpului NU se întrerupe într-o zi cu soare pentru că „așa face toată lumea".

Eu am decis să țin cont de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății și să îl alăptez pe Mark până la 2 ani (după, mai vedem). David s-a auto-înțărcat la un an jumătate (eu eram deja însărcinată în 6 luni) și a fost un proces atât de natural și ghidat de copil, încât pur și simplu m-am prins într-o zi la ideea că el de 3 zile nu a cerut țiți. Parcă și acum am nostalgie când mă gândesc, chiar vroiam să alăptez mai mult, dar a fost decizia lui și i-am respectat-o.

Dacă ai un pici mai măricel, cu siguranță ți s-a dat și ție o sumedenie de sfaturi să înțărci cât mai rapid) care a fost cel mai amuzant?!

Eu îmi amintesc că mama mea îmi zicea: „Diana, tu ce ai de gând să alăptezi până copilul ăsta va merge la grădiniță?!", la care eu spuneam: „nu nu, eu și la școală voi merge la el la recreație și îi voi da țiți!".))

Eu respect mamele care alăptează exact atât cât ele și copilul lor se simt confortabil, iar decizia de a înțărca e bine argumentată și în armonie cu micuțul, fie asta 14 luni, 18, sau 24+.

Sursa:facebook.com/twicemomat22

Adaugă comentariu