Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

De ce nu trebuie să utilizați mai mult de 3-5 zile decongestionante nazale?

De ce nu trebuie să utilizați mai mult de 3-5 zile decongestionante nazale?

Decongestionantele nazale sunt foarte des folosite pentru ameliorarea simptomelor răcelii și gripei. Acestea, într-adevăr, vă ajută să respirați mai bine, însă (ATENȚIE) nu trebuie să fie utilizate mai mult de 3-5 zile. În schimb, puteți folosi soluții saline pentru sinusuri și gât, pentru că ele pot desfunda căile respiratorii și pot fi folosite fără restricții, atenționează Lina Gudima, șefa secției Farmacovigilență și Studii Clinice din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, scrie suntparinte.md 

Congestia nazală apare nu doar pe fondul producției excesive de mucus, ci și în momentul în care vasele de sânge din nas se dilată și țesuturile nazale se inflamează. În afară de blocarea pasajelor nazale, apar și simptome ca: tulburări ale mirosului, dureri de cap și dureri la nivelul sinusurilor. 

În prezent, există o varietate de decongestionante nazale: Bixtonim Xylo Aroma 1 mg/ml; Tyzine; SeptaNazal pentru copii; Noxprey-Baby; Nasivin; Rinospray etc. 

Doze și modul de administrare: 

  • Sunt administrate 1-2 picături de 1-2 ori pe zi (la intervale de 8-10 ore), în fiecare nară. Nu depășiți doza recomandată.

  •  Acest medicament nu trebuie să fie utilizat mai mult de 5 zile. Dacă, după 5 zile de utilizare, starea nu s-a îmbunătățit sau s-a agravat, trebuie să mergeți la medic. 

  • Înainte să utilizați din nou picături nazale, este necesară o pauză de câteva zile.

 Atenționări! 

  • Dependență la utilizarea decongestionantelor, în cazul utilizării mai mult de 5 zile. Soluția – stoparea administrării decongestionantelor. Puteți utiliza spray-uri nazale cu conținut de săruri minerale și Dexpantenol. Acestea, la fel, vor umezi mucoasa nazală, vor desfunda căile respiratorii și vă vor apăra de reacția de uscăciune a mucoasei nazale/senzația de arsură. 

  • Tulburări cardiace – perceperea bătăilor inimii, bătăi rapide ale inimii sau creșterea tensiunii arteriale. 

  • Tulburării respiratorii – în special la pacienții cu hipersensibilitate la componentele picăturilor nazale. 

  • Iritație, senzație de arsură sau uscăciune a mucoasei nazale – în cazul tratamentului prelungit, frecvent și/sau cu doze mari de xilometazolină. 

  • Tulburări ale sistemului nervos: durere de cap, insomnie, oboseală și tulburări de vedere. 

Decongestionantele sunt contraindicate în hipertensiune arterială, pentru că pot agrava starea pacienților în două feluri: 

  • Decongestionantele pot să cauzeze creșterea valorilor tensiunii arteriale si a numărului bătăilor inimii (pe minut). 

  • Decongestionantele scad eficiența medicamentelor prescrise pentru tensiunea arterială.



 

Share:

Articole recomandate