Acerumen

Medic pediatru: Din punct de vedere medical, premergătorul este un instrument de evitat

Medic pediatru: Din punct de vedere medical, premergătorul este un instrument de evitat

Premergătorul la copii este un dispozitiv conceput inițial pentru a oferi copiilor mobilitate atunci când sunt la începutul învățării mersului independent. În țara noastră este încă folosit și pe scară largă, deși normele de securitate au avansat în ceea ce privește premergătorul, acesta rămâne din punct de vedere medical un instrument de evitat.

Multe sunt motivele care pot argumenta afirmația de mai sus, printre care însăși mobilitatea mai mare a sugarului care poate duce la accidente (cădere pe scări, răsturnare), otrăvire (ajunge mai ușor la recipiente care sunt necorespunzător depozitate – și să nu credeți că nu se întâmplă, este în acea perioadă „de început” în care părinții nu își dau seama câtă mobilitate poate avea și încă nu conștientizează pericolul unei case incomplet securizate pentru un copil mic.

Un alt accident extrem de frecvent este reprezentat de arsuri, copiii se deplasează ușor și rapid și ajung la aragaz sau pot trage fața de masă pe care se află recipiente cu obiecte fierbinți. S-a dovedit statistic că majoritatea accidentelor se produc atunci când copiii sunt supravegheați și nu lăsați singuri și asta în principal pentru că timpul de reacție este foarte scurt, copiii cu premergătorul pot merge aproximativ 3 pași într-o singură secundă.

S-a demonstrat (medicina bazată pe dovezi)  faptul că premergătorul întârzie motor un copil și că achiziția mersului se face mai târziu (cel puțin 2-3 săptămâni) sau mai exact: pentru fiecare zi de mers în premergător un copil va merge mai târziu în medie cu 3,3 zile și va sta în picioare independent mai târziu cu 3,7 zile.

Cea mai mare surpriză pentru părinți pare a fi însă demonstrarea întârzierii dezvoltării mentale în cazul copiilor care au folosit premergătorul. Privarea, chiar și pe perioade scurte de timp, de activitățile normale vârstei după 6-7 luni, cum sunt târârea, rostogolirea, ridicatul prin cățărare la marginea patului, mobilei, dorința asociată de a ajunge la jucării, duc, chiar și la 10 luni după folosirea premergătorului la întârzieri în dezvoltarea cognitivă. În plus studiile clinice efectuate au arătat faptul că folosind premergătorul copiii pierd din noțiunea temporo-spațială a propriului corp.

Ei învață să se deplaseze fără să își mențină greutatea și ulterior încercarea de a merge independent este mult întârziată pentru că de fapt sistemul lor nervos este deprivat de informațiile senzoriale de care ar avea nevoie pentru a putea merge independent la vârsta potrivită.

Care este vârsta potrivită? Marea majoritate a copiilor normal dezvoltați motric achiziționează mersul independent în jurul vârstei de 1 an, cu limite extreme 9 luni și 18 luni.

Așadar idei de luat acasă: premergătorul nu ajută în nici un fel, nici motor, nici la dezvoltarea cognitivă un sugar. Folosirea lui trebuie evitată, Canada a interzis comercializarea lui din 2004, iar în 2015 Academia Americană de Pediatrie recomandă evitarea folosirii lui și a interzis producerea acestor dispozitive cu roți, practic transformarea lor în centre de activități.

Medic pediatru, Irina Costache

Sursa: pediatricblog.info

Adaugă comentariu