Odoraș.

Odoraș.

Linex

Psihologul Mihail Labkovski despre cum învățăm copilul să se joace singur

Psihologul Mihail Labkovski despre cum învățăm copilul să se joace singur

Nu toți copiii știu să se joace singuri - am simțit-o cu toții, mai ales după ce o perioadă de timp grădinițele au fost închise din cauza COVID-19. Cu toate acestea, chiar dacă copilul dumneavoastră nu poate petrece un minut fără „Mamă, uite!”, nu este totul pierdut - jocul independent poate fi învățat.

Care sunt jocurile independente?

Experții în dezvoltarea copilului, identifică trei tipuri principale de joc: 

Joc funcțional - Acest tip de joc le permite copiilor să se distreze și să-și perfecționeze abilitățile fizice. Când copiii aleargă doar pentru a alerga, sar, țopăie, zburdă, urcă pe un loc de joacă multifuncțional sau suflă baloane de săpun, acesta este un joc funcțional.

Joc constructiv - Un astfel de joc constă în rezolvarea unei probleme printr-un proces specific. De exemplu, atunci când un copil construiește o casă din Lego sau desenează o imagine cu carioci.

Joc dramatic (sau joc de rol) - Acestea sunt exact jocurile în care copiii devin pisici, supereroi, vânzători, medici etc. Jocurile de rol dezvoltă fantezia și ajută la învățarea normelor sociale.

Toate aceste jocuri pot fi jucate împreună cu părinții, frații sau un grup de colegi (de la grădiniță). De asemenea, le poate juca singur. Anume aceasta este ceea ce distinge jocul independent de alte jocuri - nu este un tip separat de joc, este doar orice joc pe care un copil îl poate juca singur.

De ce este atât de util jocul independent?

Jocul independent merge mână în mână cu jocul liber, în care nu există un scenariu clar, iar copilul este liber să decidă singur cum și cu ce să interacționeze în timpul jocului.

Jocul liber poate dura mai mult decât jocul independent, deoarece jocurile cu scenarii sunt finite (desenul va fi finalizat mai devreme sau mai târziu, iar casa din setul de construcții Lego va fi asamblată) și la un moment dat va necesita intervenția părinților.

Cum să înveți copilul să se joace singur?

La fel ca alte abilități, capacitatea de a juca independent depinde în mare măsură de vârsta copilului. Copiii mici nu se pot concentra pe o anumită ocupație pentru o lungă perioadă de timp, totuși, această vârstă joacă un rol semnificativ. Începând cu vârsta de 9-15 luni, se recomandă ca părinții să înceapă să-și învețe copiii abilitățile de joc independent.

La această vârstă, copiii au nevoie de un mediu divers, în care există multă curiozitate. În acest sens, se recomandă părinților să se joace cu copilul într-un joc în care pot să dispară din câmpul vizual pentru o perioadă scurtă de timp, păstrând în același timp încrederea copilului în prezența lor. De exemplu, vorbind cu copilul din camera alăturată.

Până la vârsta de trei ani, fereastra oportunității începe să se închidă. Dar totul nu este pierdut: pe parcursul zilei, părinții pot oferi copilului anumite activități care necesită independența copilului. De exemplu, să sară coarda, să facă figuri din aluat sărat sau să facă puzzle.

Un alt punct important în procesul de obișnuință cu jocurile independente este: disponibilitatea părinților de a ocupa „scaunul pasagerului” și de a oferi copilului posibilitatea de a inventa în mod independent scenarii și de a controla procesul. Cu cât copilul are mai multă libertate în a se juca cu Dvs, cu atât îi va fi mai ușor să se obișnuiască să se joace singur, fără să aștepte instrucțiunile Dvs.

De ce mulți părinți nu le permit copiilor să se joace singuri?

În ciuda tuturor avantajelor jocului independent (cine va renunța acum la jumătate de oră de timp liber?), nu toți părinții sunt pregătiți să ofere copiilor lor libertate completă.

Experții spun că există câteva motive:

Nu toți părinții sunt capabili să facă față reacției copilului la separare. „Suferința nu poate fi complet evitată, dar rezultatele merită”, susțin experții.

Un alt motiv este: frica de dezordine din camera copilului, abandonarea jucăriilor prin toată casă. „Este important ca părinții să țină cont de un alt aspect util al jocului. Dezordinea poate fi întotdeauna rezolvată împreună”. Învățându-i pe copii să se joace singuri, îi puteți învăța în același timp să facă curățenie singuri (sau aproape singuri)!

În cele din urmă, nu toți părinții sunt suficient de răbdători pentru a aștepta ca copilul lor să învețe și să se obișnuiască să se joace singur - iar acest proces necesită timp și este foarte gradual. „Unii copii au nevoie de un sprijin suplimentar pentru a se implica în jocul independent. Poate că părinții trebuie mai întâi să se joace lângă ei și apoi să se îndepărteze treptat ”, susțin experții.

Ce jucării se potrivesc pentru jocul independent?

De multe ori nu sunt necesare atribute pentru jocul independent, dar dacă doriți să aveți câteva jucării care să inspire copiii să se joace singuri, atunci se recomandă jucăriile care simulează viața de adult, cum ar fi bucătăriile și atelierele de lucru.

De asemenea, aveți nevoie de jucării care îi încurajează pe copii să creeze și să inventeze ceva pe cont propriu: constructori, cuburi, aluat de modelat. Și, desigur, tot felul de consumabile (cutii vechi de carton și role goale de hârtie igienică) vor prinde bine copilului.

Cutiile sunt în general ideale atât pentru jocul constructiv (de exemplu, puteți construi un castel sau o mașină din ele), cât și pentru jocul de rol (în care un dragon va ataca castelul, iar mașina va pleca într-o călătorie).

Spre final încă câteva sfaturi:

 - Nu vă fie teamă să încercați să vă învățați copilul să se joace independent de la o vârstă fragedă - îi va fi mai ușor să se obișnuiască.

 - Creează-i un spațiu pe care să-l poată explora liber și să găsească o mulțime de lucruri interesante pentru el însuși.

- Nu căutați să moderați toate activitățile copilului - dați-i libertatea de alegere.

- Ai răbdare și nu te aștepta ca copilul tău să înceapă să se joace singur după prima încercare de al lăsa singur în cameră.

- Avantajele jocului pe cont propriu sunt atât de mari (atât pentru Dvs, cât și pentru copil), încât merită să nu renunțați, chiar dacă aveți cel mai „dependent” copil de prezența Dvs.

- Punct bonus: înainte de a-l învăța pe copilul Dvs să se joace pe cont propriu, asigurați-vă că în familie este totul bine cu atașamentul. Dacă jucatul împreună este singura modalitate prin care copilul tău poate petrece puțin timp cu tine, este logic că el nu va dori să se joace singur pentru a nu pierde contactul cu tine.

Share:

Articole recomandate