Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Metode utile cum să-l înveți pe copil să doarmă singur

Metode utile cum să-l înveți pe copil să doarmă singur

„Somnul este mai bun atunci când îl împarți cu cineva pe care îl iubești”. Cândva, cineva a spus asta și cei mai mulți copii mici ar fi de acord din toată inima. Pentru multe familii somnul în comun cu copilul devine la un moment dat o problemă și părinții sunt în căutarea unor metode cum să-l învețe pe cel mic să doarmă în patul său și în camera sa.

Iată câteva idei despre cum să-ți ajuți copilul sa doarmă singur:

1. Fă spațiul de dormit atrăgător pentru pici. Un pat drăguț, gen unul supraetajat, o cuvertură sau așternuturile cu personajul de desene animate preferat. În cazul în care copilul este suficient de mare, implică-l în decorarea dormitorului astfel încât să nu vrea să mai stea în altă parte.  

2. Vorbește cu copilul despre schimbare. În mod evident, acest lucru nu funcționează la sugari și la copiii foarte mici. Însă în cazul în care copilul este preșcolar sau chiar mai mare, vorbește cu el despre dormitul singur înainte de a face acest pas; spune-i că este deja mare și poate să doarmă singur, dar subliniază faptul că vei fi aproape de el în cazul în care are nevoie de tine.

3. Lumina ajută. Întunericul poate fi înfricoșător. Folosește veioze sau lămpi cu becuri de mică intensitate pe care să le lași aprinse pe parcursul nopții.

4. Gândește-te și la muzică. Muzica de fundal în surdină, cum ar fi cântecele de leagăn sau muzica clasică, poate fi liniștitoare pentru unii copii. Așa că merită să încerci.

5. Aplică ritualuri de liniștire seara înainte de culcare. Mersul direct la culcare după joacă sau după masă rareori funcționează bine. Fă-i  o baie, apoi întindeți-vă amândoi în patul lui și citiți o poveste împreună; cântă-i cântece de leagăn sau vorbiți despre planurile de mâine.

6. Folosește „jucăriile de pluș”. În cazul în care copilul are o pătură sau un animal de pluș preferat, asigură-te ca îl are cu el atunci când merge la culcare.

7. Ajută-l să se acomodeze cu schimbarea. În cazul în care copilul nu are nici o problemă cu schimbarea, atunci este foarte bine. În caz contrar, încearcă să stai lângă el cât timp adoarme, apoi în fiecare noapte (sau când poți) stai câte un pic mai departe de pat. Dacă plânge, vorbește cu el și spune-i că ești acolo. Dacă este nevoie, du-te la el și îmbrățișează-l, apoi du-te înapoi la locul unde stăteai înainte.

8. Fiți consecvenți. Este greu, pentru ca vor exista unele nopți când vei vrea cu adevărat să cedezi – însă dacă o faci, întregul proces va dura mai mult. Așa că, atunci când micuțul vine la voi în pat în toiul nopții sau când te cheamă la pătuțul lui, îmbrățișează-l și sărută-l, și spune-i că trebuie să stea la el în pat.

9. Folosește încurajările pozitive. Acest lucru, de asemenea, nu se aplică la sugari și la copiii mici. Însă copiilor mai mari le place să le fie recunoscute meritele, astfel încât plimbarea în parc sau la o înghețată pentru a sărbători o noapte petrecută la el în pat este posibil să-l determine să o facă din nou.

10. Ai răbdare! Să-l convingi pe copil să doarmă singur poate fi un proces de genul „doi pași – înainte și unul – înapoi”. Cu determinare și fermitate, mai devreme sau mai târziu fiecare va dormi în spațiul lui personal. 

 

Informații: reginamaria.ro

Foto simbol: mamenazametku.ru

Share:

Articole recomandate