La ce temperatură îi punem căciulița copilului? Răspunsul lui Evghenii Komarovskii

La ce temperatură îi punem căciulița copilului? Răspunsul lui Evghenii Komarovskii

În contextul în care toamna s-a instalat de-a binelea nu mai vedem copii fără căciulițe. Însă maturii nu le poartă. O mămică s-a interesat pe pagina oficială a mult apreciatului pediatru Evghenii Komrovskii la ce temperatură ar trebui să-i punem căciulă copilului, iar răspunsul acestuia e cel puțin surprinzător.

Mămica a menționat că locuiește în Turcia, unde practic există o „cultură a căciulii” și imediat cum se răcește puțin temperatura toți copiii poartă ceva călduros pe cap. Mai mult chiar, dacă această mămică este împotrivă să-i pună căciulă și copilașul se îmbolnăvește un pic, ca oricare alt pici, toți cei din jur încep să o condamne pentru faptul că nu-i pune căciulă. Femeia a subliniat că a fost în Chicago (SUA) unde a rămas impresionată de faptul că la temperatura la care ei îi era frig copiii nu purtau nimic pe cap iar oamenii ieșeau pe afară doar în sacou și stăteau liniștiți de vorbă cu colegii de birou. Din această cauză mămica s-a interesat dacă există o temperatură la care ar trebui să le punem căciulile copiilor.

Evghenii Komarovskii a subliniat că nu există o normă exactă care dictează că la atâtea sau atâtea grade trebuie să le punem ceva pe cap copiilor. Căciula trebuie să fie o necesitate. Nu ne este confortabil desculți – purtăm încălțăminte; plouă – luăm trenciul; ne e frig la cap – ne punem căciula. Dacă cel mic se plânge că-i este frig la urechiușe, atunci îi punem căciula. Dacă nu se plânge, uităm de ea.

Medicul a menționat că există numai percepția societății că dacă este mai frig, atunci, gata, copilul trebuie să poarte căciulă și haine mai groase, chiar dacă maturii își pun câte o eșarfă ușoară și încă poartă maiouri sub giacă. De asemenea, Komarovskii a amintit că e mai ușor să-i pui copilului căciula decât să explici de o sută de ori de ce nu o poartă, și aceasta este problema societății, nu a copilului, iar părinții ar trebui să fie mai insistenți și mai indiferenți privind opinia altora dacă doresc să țină cont doar de necesitățile propriului copil nu de ceea ce crede și spune lumea din jur.

 

Informații: komarovskiy.net

Foto: life.pravda.com.ua

Adaugă comentariu