Pediatrul Mihai Craiu, despre obezitatea infantilă: Sintagma „gras și frumos” nu mai este adevărată
- 2019-10-22
- 4459
Doctorul pediatru român Mihai Craiu a detaliat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii problema obezității în rândul copiilor și adolescenților. Vedeți mai jos ce zice medicul despre această problemă destul de gravă referindu-se și la un studiu recent despre obezitatea infantilă.
Epidemia globală de obezitate, cu tot ce presupune ea (risc de mortalitate precoce de cauză cardiovasculară, diabet sau cancer, depresie) afectează, din ce in ce mai mult, adolescenții și copii. Inclusiv în România. Sintagma „gras și frumos” nu mai este deloc ancorată în realitate. Este un concept perimat pentru țara noastră în 2019.
Revenind la obezitate… Acest studiu recent identifică 3 factori de risc ce ar putea fi utilizați în predicția obezității unui copil altfel sănătos.
Ca să putem răspunde la întrebările părinților legate de obezitate (Va fi copilul meu un adolescent obez? Copilul meu obez are riscul să rămână un adolescent/adult obez?) putem utiliza 3 factori ce par a fi puternic asociați cu riscul de obezitate:
1. Indicele de masă corporală crescut al copilului
2. Indicele de masa corporala crescut al mamei
3. Nivelul educațional scăzut al mamei
Adolescenții care au avut la începutul studiului (au fost urmăriți de la vârsta de 2 ani în sus, cu măsurători periodice) toți cei trei factori de risc, au fost aproape toți obezi (3 din 4 au avut obezitate!) în timp ce aceia care nu au avut nici unul din factorii de risc au avut obezitate doar în 13% din cazuri (1 din 7 au avut obezitate în adolescență).
CONCLUZIA MEA – copiii mamelor care au greutate excesivă și nivel educațional scăzut, ar trebui monitorizați atent. Programe educaționale școlare și intervenții active comunitare ar trebui adresate în special copiilor cu greutate peste medie, încă de la clasa 0.
Obezitatea infantilă – o boală incurabilă
Din păcate, copiii obezi vor deveni adolescenți, apoi adulți obezi. Cu cat surplusul ponderal durează mai mult, cu atât șansele ca el să devină definitiv cresc.
Părinții sunt direct responsabili de prevenirea obezității, iar micuții trebuie să deprindă din familie obiceiurile alimentare sănătoase. Un copil obez se va transforma într-un adult cu probleme asociate de sănătate.
Vorbim aici despre diabet, creșterea colesterolului din sânge, hipertensiune arterială, scurtarea speranței de viață.
Principalele cauze ale kilogramelor în plus la copii:
Consumul de băuturi dulci, în special sucuri. Acesta crește cu 60% riscul de obezitate. Copiii care beau zilnic băuturi dulci, bogate în zahăr, fructoză sau sirop de porumb vor deveni obezi.
Consumul de grăsimi
Sedentarismul – un copil care petrece 1-2 ore în fața televizorului sau calculatorului are mai multe șanse să ajungă obez decât unul care face mișcare.
Sursa: demamici.ro; yurmino.ru