Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Primul ajutor în caz de asfixie mecanică

Primul ajutor în caz de asfixie mecanică

Ca şi în cazul hemoragiilor, asfixia mecanică în timpul mesei (indiferent dacă e vorba de copii sau adulţi) poate duce la o tragedie, dacă persoana de alături nu ştie care sunt primele manevre de prim ajutor.

Dacă pacientul este conştient, el trebuie liniştit şi încurajat să tuşească. Dacă pacientul, fiind în stare de conştienţă nu poate tuşi, este nevoie de manevre din partea adultului pentru a dezobstrua căile respiratorii şi a expulza obiectul respectiv. Cum se procedează? Se aplică cinci lovituri cu palma între scapulele victimei (între omoplaţi), în timp ce corpul victimei se apleacă înainte şi se sprijină pe mâna liberă a persoanei care acordă ajutorul medical. Dacă obiectul asfixiant nu iese, aplicaţi 5 compresii în epigastrul persoanei, de sus în jos, din anterior spre posterior, stând în spatele victimei, îmbrăţişând-o şi ţinând mâinile încrucişate în lacăt în regiunea „stomacului”, astfel ca obiectul să iasă prin presiunea anterioară care este creată.

În cazul instalării stopului cardiorespirator, pacientul trebuie resuscitat. Resuscitarea se face pe un plan dur, cel mai bine pe podea aplicând compresii sternale în număr de 30, după care urmează 2 respiraţii artificiale. Compresiile sternale se fac cu mâinile aranjate una peste alta aplicate la limita dintre treimea medie şi inferioară a sternului. Coatele persoanei care aplică compresiunile sternale trebuie sa fie dezdoite, viteza de compresie 100 contracţii pe minut, adâncimea – 5 cm. Apăsăm activ după care lăsăm toracele să se relaxeze. Ciclurile de 30 compresii la 2 respiraţii artificiale se repetă până soseşte ambulanţa.

Foto: jurnalul.ro, image.slidesharecdn.com

Share:

Articole recomandate