Ce spun pantofii despre personalitatea ta? Iată ce îți scapă atunci când îți achiziționezi o nouă pereche de încălțări!
- 2022-02-28
- 866
De ceva timp se speculează frecvent că anumite articole vestimentare îți pun în evidență anumite trăsături de personalitate și justifică anumite comportamente. Se merge mult pe stereotipuri și judecăți de valoare slabe, ori chiar eronate de foarte multe ori. Psihologia vestimentației este foarte interesantă, dar ea trebuie înțeleasă în profunzime deoarece proverbul American Dress how you like to be address, adică îmbracă-te așa cum ți-ar plăcea să ți se adreseze (cei din jur) nu este tocmai unul valid, scrie avantaje.ro
Aceste tipuri de prejudecăți dau naștere discriminării sau sexualizării și poate că nu tocmai acesta este scopul psihologiei vestimentare. Dacă porți încălțăminte din piele întoarsă ești sensibil, iar dacă porți bocanci cu bombeu metalic ești închis și depresiv. Dar oare chiar așa stau lucrurile în realitate? Analiza poate merge și pe o nișă ceva mai realistă.
Iată ce interpretări ale încălțămintei îți pot scăpa din vedere atunci când achiziționezi o pereche nouă:
Tipul încălțămintei
Stereotipurile legate de tipul încălțămintei sunt cele mai frecvente și lasă loc neînțelegerilor cele mai crunte. Dacă porți o pereche de pantofi cu toc cui, poate duce la o interpretare în sensul dorinței de atenție și, mai mult, lasă loc interpretărilor de ordin sexualizant. Sexul frumos este mereu arondat acestor interpretări, desigur. Sunt pantofi care îți cresc stimă de sine și încrederea, cum sunt cei pe care îi vei găsi pe site-ul celor de le Reverse.ro. Până la urmă, trebuie amintit și faptul că pantofii cu toc au fost la început încălțăminte masculină.
Materialul încălțămintei
Materialul este un alt aspect important. Dacă se dă crezare cu atât de multă ușurință ideii că pielea întoarsă a pantofilor duce cu gândul la o sensibilitate aparte a purtătorului, cum rămâne cu năbucul? Sensibilitatea este o calitate aparte a unui individ. Toate evenimentele neplăcute de-a lungul vieții unei persoane o pot „întării' pe acesta și o pot duce la concluzia că vulnerabilitatea sau sensibilitatea sunt slăbiciuni. Cam în același fel în care se pătează pielea întoarsă. Năbucul este un material similar, dar cu mult mai rezistent, iar sensibilitatea celui care o preferă este și ea mult mai sinceră și mai matură.
Culoarea încălțămintei
În privința culorii, lucrurile pot fi și ceva mai practice. Nu este indicat să judeci un pantof în același fel în care judeci pictura unui copil la școală, după categoriile de culori calde și reci. Funcționalitatea încălțămintei se reflectă preponderent în acest capitol. Încălțămintea în nuanțe de maro este una dintre cele mai pragmatice, așadar și purtătorul ei va avea astfel de înclinații. Este mult mai ușor de întreținut deoarece are o rezistență crescută la murdărie, aceasta neobservându-se atât de pregnant. Negrul este și el simplu de interpretat în psihologia culorilor la nivelul încălțămintei. Versatilitatea își spune aici cuvântul, iar pragmatismul este la el acasă. La ce ținută nu poți adăuga o pereche de pantofi negri?
În concluzie, atunci când vrei să îți achiziționezi o pereche nouă de încălțăminte, nu ține cont de stereotipuri și interpretări absurde. Caută ceva ce ți se potrivește la nivel de material, formă și culoare, gândind lucrurile mai practic și realist. Adevărul e că până la urmă gusturile în materie de vestimentație se discută, nu se judecă!
Sursa foto:divahair.ro