Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce schimbări se produc în corp după vârsta de 30 de ani

Ce schimbări se produc în corp după vârsta de 30 de ani

După ce ai împlinit vârsta de 30 de ani, corpul nostru începe să treacă prin mai multe schimbări, iar unele dintre ele pot fi surprinzătoare, scrie clikpentrufemei.ro

Vârsta de 30 de ani este posibil să te sperie. Toţi am auzit că părul devine cărunt, pielea începe să se rideze şi este mai greu să devii părinte. Pare sfârşitul tinereţii şi tehnic este adevărat, pentru că de acum începe prima fază a îmbătrânirii. Totuşi, trebuie să vezi şi avantajele. Odată cu vârsta, vin experienţa şi încrederea în sine.

Scad şansele de a rămâne însărcinată

Una dintre cele mai mari preocupări atunci când împlineşti 30 de ani, în special pentru femei, este problema fertilităţii. Mulţi dintre noi amânăm să avem copii pentru a ne putea ocupa de carieră şi pentru a ne bucura de a fi tineri şi lipsiţi de griji cât de mult putem. Dar când începem al treilea deceniu de viaţă, ne îngrijorăm că nu mai avem timp pentru copii şi teama este justificată. Fertilitatea feminină începe să scadă de la 32 de ani.

Calitatea ovulelor este controlată de mai mulţi factori. Cu toate acestea, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, ovulele lor sunt mai expuse riscului de a avea cromozomi anormali care le scad calitatea. Acest lucru afectează negativ fertilizarea şi poate duce şi la apariţia unui avort spontan.

Nu este cazul să-ţi faci griji numai dacă începând de la 20 de ani ai adoptat un stil de viaţă sănătos care te ajută să-ţi menţii fertilitatea şi după 30 de ani.  Evită orezul alb, zahărul, dulciurile în general, deoarece predispune la inflamaţii. De asemenea, renunţă la obiceiurile nesănătoase cum ar fi consumul de alcool.

Părul începe să se subţieze şi apar primele fire albe

Primele fire de păr albe apar pe la 30 de ani. Chiar şi sprâncenele pot fi afectate. Pe măsură ce îmbătrâneşti, nu că părul de pe cap poate să se subţire şi să înceapă să albească, ci şi sprâncenele. În plus, din cauza scăderii elasticităţii pielii, îşi pot schimba uşor şi poziţia.

Creşte riscul de îmbolnăviri

Inflamaţiile pot apărea mai des pe măsură ce îmbătrânim. Acest fenomen cauzează bolile legate de îmbătrânire, cum ar fi temutul cancer. O inflamaţie poate să apară devreme, dar consecinţa inflamării devine relevantă din punct de vedere clinic pe măsură ce înaintăm în vârstă. Pentru a înceti aceste procese care conduc la apariţia unor probleme grave de sănătate, renunţă la fumat, controlează-ţi greutatea, fă sport în mod regulat şi dormi suficient, pentru a scăpa şi de efectele stresului.

Creierul îşi micşorează puţin volumul

Creierul nu creşte odată cu înaintarea în vârstă, din contră, anumite părţi ale acestuia se micşorează. Se pierd treptat aproximativ 50.000 de neuroni pe zi după vârsta de 30 de ani. Nu există niciun motiv să intrăm în panică, deoarece creierul ştie să se adapteze. S-a constatat că volumul creierului scade odată cu vârsta, la o rată de aproximativ 5% pe deceniu după 40 de ani. Aceste lucruri afectează memoria, în special memoria episodică.

Odată cu înaintarea în vârstă pierzi şi masă musculară, mai precis, ajungi să ai cu aproximativ 3-8% mai puţină pe deceniu, după ce ai depăşi vârsta de 30 de ani.

Unghiile cresc mai încet

Cercetătorii au descoperit că, atunci când suntem tineri, unghiile noastre cresc rapid. S-a observat o creştere cu 0,123 mm pe zi, iar după vârsta de 67 de ani, a ajuns la 0,095 mm pe zi. Aceste modificări pot fi cauzate de circulaţia mai lentă a sângelui.

Transpiri mai puţin

Este minunat să ştii că începi să transpiri mai puţin odată ce înaintezi în vârstă. Unele modificări ale transpiraţiei sunt legate de menopauză, adică bufeuri, dar, de asemenea, s-a dovedit că glandele sudoripare se micşorează odată cu înaintarea în vârstă. Ca urmare, acestea sunt mai puţin sensibile şi reduc producţia de transpiraţie.

Simţul gustului se poate estompa

S-ar putea să observi o uşoară scădere a apetitului odată ce ai trecut de 30 de ani din cauza estompării gustului sau este posibil să condimentezi excesiv mâncărurile. Majoritatea oamenilor îşi pierd o parte din papilele gustative, mai ales după vârsta de 60 de ani. De aceea, persoanele în vârstă riscă să aleagă mai des alimente bogate în zahăr şi sare. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu simţul mirosului.

Share:

Articole recomandate