Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cele mai răspândite mituri despre anticoncepționale

Cele mai răspândite mituri despre anticoncepționale

Există numeroase mituri despre folosirea anticoncepționalelor, majoritatea fiind false sau nedemonstrate științific. Mai jos sunt câteva dintre cele mai răspândite mituri despre folosirea anticoncepționalelor, alături de câteva explicații.

„Contraceptivele îngrașă”

Multă lume crede că luarea de anticoncepționale cauzează îngrășare, însă, potrivit datelor, acest lucru ține mai mult de zona miturilor decât de realitate. Un studiu realizat în 2014 pe 150 de femei normoponderale și obeze arată că luarea de anticoncepționale nu a dus la îngrășarea în niciun grup. Similar, un raport care a analizat 22 de studii anterioare nu a găsit nicio legătură între administrarea de contraceptive orale și luarea în greutate. În cadrul studiilor care au descoperit o legătură între anticoncepționale și îngrășare, diferența nu a depășit aproximativ 2,2 kg.

„Pilula trebuie luată în fiecare zi la aceeași oră”

Deși luarea pastilei la aceeași oră nu este un lucru rău, majoritatea anticoncepționalelor sunt la fel de eficiente indiferent de ora la care sunt luate, atât timp cât le iei zilnic. Totuși, există o excepție: anticoncepționalele monohormonale. Acestea trebuie luate zilnic într-o „fereastră” de trei ore.

„Anticoncepționalele cauzează cancer la sân”

Luarea de anticoncepționale nu cauzează cancerul de sân, însă poate crește ușor riscul de apariție a sa cu până la 7%, potrivit unei analize comparative a sănătății a peste 150.000 de femei cu și fără cancer de sân. Alte studii au descoperit un risc mai mare în cazul femeilor care luau pilule trifazice (acelea care folosesc trei doze diferite de hormoni în timpul unui ciclu menstrual). Totodată, femeile care iau anticoncepționale au un risc mai mic de cancer endometrial, ovarian și colorectal, prin comparație cu cele care nu au luat niciodată contraceptive orale.

„Anticoncepționalele afectează fertilitatea”

Este nevoie de câteva luni până când ciclul menstrual revine la normal, indiferent dacă folosești contraceptive orale, sterilet sau alte forme similare. Cu toate acestea, nu există dovezi că administrarea de anticoncepționale afectează fertilitatea pe termen lung.
 
Infertilitatea apare mai ales în rândul cuplurilor de peste 30-35 de ani, însă acest lucru se întâmplă în mod firesc pe măsură ce îmbătrânim și nu ca urmare a folosirii unei metode de contracepție orală. Pe de altă parte, anticoncepționalele te protejează de o sarcină nedorită, însă nu și de o boală cu transmitere sexuală. Dobândirea unei astfel de boli, însă, poate afecta fertilitatea, un motiv în plus pentru care este recomandată folosirea anticoncepționalelor alături de prezervative.

„Persoanele trecute de o anumită vârstă nu au nevoie de anticoncepționale”

Unele persoane cred că, dacă au atins o anumită vârstă sau au menstre neregulate, nu pot rămâne însărcinate. Adevărul este că o femeie poate rămâne însărcinată, în mod natural, până ce ajunge la menopauză. Această fază apare atunci când au trecut 12 luni la rând și nu a avut menstruație. Menopauza poate apărea între 40 și 55 de ani, vârsta medie fiind cuprinsă, în general, între 45 și 51 de ani. Pe de altă parte, bărbații continuă să fie fertili până în jurul vârstei de 60-70 de ani. Cu toate acestea, conceperea unui copil la o vârstă înaintată este asociată unor anomalii congenitale și altor probleme de sănătate.

„Nu este sigur să iei anticoncepționale fără întrerupere”

Nu există dovezi medicale care să sugereze ca femeile sănătoase și tinere trebuie să ia pauză de la luarea anticoncepționalelor. Este sigur să iei contraceptive orale cât timp ai nevoie, fără a apărea probleme de sănătate. Totuși, doctorii recomandă ca femeile să își reevalueze nevoile contraceptive la fiecare 15 ani sau după vârsta de 35 de ani. După această vârstă, formele sintetice de estrogen din unele anticoncepționale pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge la unele femei.

„Toate anticoncepționalele sunt la fel”

Există mai multe tipuri de anticoncepționale. Acestea variază în funcție de firma producătoare, de formulă și de compoziție. Unele conțin combinații de estrogen sintetic și progesteron, în timp ce altele conțin doar progesteron. Este normal pentru femei să încerce mai multe anticoncepționale înainte de a se stabili asupra unuia care se potrivește nevoilor și stilului său de viață.

„Anticoncepționalele afectează libidoul”

Deși unele femei spun că pilulele contraceptive reduc plăcerea sexuală sau interesul pentru sex, adevărul este că acestea nu afectează aceste aspecte. Deși unele femei acuză o reducere sau o creștere a dorinței sexuale, nu se știe cu certitudine dacă acestea apar din cauza pastilelor sau a altor evenimente din viața persoanei (dietă, stil de viață, stres etc.).

„Este suficient să iei pilula în zilele când faci sex”

Dacă doctorul îți dă o rețetă pentru anticoncepționale, doar luarea lor în fiecare zi previne o sarcină nedorită. Pilulele conțin hormoni care previn formarea sarcinii, iar luarea lor în mod regulat ajută la menținerea hormonilor la un nivel constant. De asemenea, unele femei cred că sunt fertile doar în zilele în care ovulează și că este suficient să ia contraceptive orale atunci. Este posibil să rămâi însărcinată dacă sperma este prezentă în corp înainte de ovulație. Celulele spermatice supraviețuiesc până la cinci zile, astfel că „fereastra” fertilă este de aproximativ șase zile pe lună. Luate cu regularitate, anticoncepționalele au o eficacitate de 99%, în timp ce, dacă uiți să iei pastila din când în când, riscul de apariție a sarcinii ajunge la 9%.

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate