Chistul renal: simptome și cauze

Chistul renal: simptome și cauze

De cele mai multe ori, chistul renal simplu nu dă simptome, iar descoperirea acestuia are loc cu ocazia efectuării unui tomografii computerizare sau a unui test cu ultrasunete de rutină. Cu toate acestea, există situaţii când chistul renal simplu se poate manifesta prin mai multe simptome pe care trebuie să le știi.

- Durere lombară pe părţile laterale ale spatelui;

- Disconfort la urinare;

- Febră sau/şi frisoane;

- Urină cu sânge;

- Tensiune arterială crescută.

Astfel de simptome apar cu precădere în cazurile în care chistul renal simplu creşte în dimensiuni ca urmare a unei infecţii, apasă pe organele învecinate sau pe anumite segmente osoase ori se poate sparge.

Cauza apariţiei chistului renal simplu nu este pe deplin cunoscută, dar vârsta înaintată ar putea fi un factor de risc, la fel şi sexul – bărbaţii au un risc de două ori mai mare de a dezvolta un chist renal simplu. De asemenea, este cunoscut faptul că un chist renal simplu creşte în dimensiuni odată cu înaintarea în vârstă, putându-şi dubla volumul într-un interval de 10 ani. 

În majoritatea cazurilor, chistul renal simplu nu impune un anumit tratament, mai ales dacă pacientul nu prezintă simptome. Cu toate acestea, poate fi necesară efectuarea periodică a unei testări cu ultrasunete pentru a monitoriza evoluţia acestuia. În cazul în care pacientul prezintă simptome dintre cele menţionate mai sus, medicul poate decide drenarea chistului respectiv prin intermediul scleroterapiei (însă riscul de recidivă este crescut) sau intervenţia chirurgicală laparoscopică de îndepărtare definitivă a acestuia.

 

Sursa: csid.ro; oxford-med.com.ua

Adaugă comentariu