Medic nutriționist: Vinetele previn bolile cardiovasculare

Medic nutriționist: Vinetele previn bolile cardiovasculare

Specialiştii sunt de părere că vinetele reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorită conţinutului foarte mare de apă. În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.

„Vinetele oferă o serie de fitonutrienţi cu proprietăţi antioxidante şi antitumorale. De asemenea, vinetele conţin fibre insolubile şi sunt o sursă excelentă de mangan şi molibden. O altă calitate a lor este faptul că sunt extrem de slab calorice. Pentru cei care doresc să ţină cure de slăbire pot să introducă în dietă vinetele”, susține medicul nutriționist din România, Livia Nena.

În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu – pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar.

Foarte important este modul în care sunt consumate. Toate aceste beneficii sunt obținute dacă vinetele sunt coapte și amestecate doar cu puțin ulei de măsline sau pastă de susan. Vinetele cu maioneză nu intră în această ecuație. Și la fel, mâncarea tip ghiveci de legume, în care vinetele sunt tăiate bucățele este și ea o alegere recomandată. Nu consumați alimentul prăjit, dacă vreți să beneficiați de proprietățile benefice.

Printre alte beneficii ale consumului de vinete se numără:

Prevenirea bolilor cardiovasculare - în testele efectuate pe animale s-a demonstrat că sucul de vânătă scade nivelul colesterolului şi relaxează pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sangvină.

Vinetele, pe locul doi în combaterea cancerului - studiile recente clasează vinetele pe locul doi, după varză, în terapia de prevenire a cancerului. În privinţa substanţelor amare din compoziţia acestei legume, specialiştii semnalează efectele lor benefice asupra metabolismului şi a sistemului imunitar.

Alungă insomniile şi stările de nervozitate - specialiştii recomandă persoanelor neliniștite şi agitate să includă în meniul lor cât mai multe preparate cu vinete.

Recomandate diabeticilor - persoanele cu diabet se pot bucura de efectele acestei legume, cu conţinut scăzut de zaharuri (4 g/100g).

Sursa: doctorulzilei.ro

Adaugă comentariu