Țelina - proprietăți care te vor face să o consumi mai des
- 2019-03-20
- 3285
Țelina este considerată un aliment minune, iar proprietățile sale benefice pentru sănătate sunt recunoscute de mii de ani. Frunzele de țelină pot fi consumate crude, în compoziția salatelor de crudități, având un aport important de vitamina A pentru organism. Rădăcina de țelină este o sursă importantă de vitamina B1, B6 și C. În plus, țelina mai conține și acid folic, potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier, sodiu, dar și aminoacizi. Țelina este un aliment de elită pentru cei care vor să slăbească, datorită conținutului foarte mare de fibre.
Beneficiile terapeutice ale țelinei:
• Adjuvant în infecțiile bacteriene. Uleiurile volatile din țelină au un efect puternic antibiotic, oferind organismului un ajutor de nădejde în lupta cu infecțiile bacteriene.
• Previne cancerul de stomac și colon. Țelina conține substanțe cu efect anticancerigen, iar o dietă din care nu lipsește țelina poate proteja stomacul de cancer.
• Îmbunătățește funcțiile renale. Consumul de țelină asigură buna funcționare a rinichilor și a funcției renale în general, ajutând și grăbind eliminarea toxinelor din organism. În plus, procesul de eliminare al toxinelor previne formarea pietrelor la rinichi. În astfel de situații este recomandat sucul de țelină, dar și consumul de țelină în stare crudă.
• Întărește sistemul imunitar. Țelina este bogată în antioxidanți, care au rolul de a oferi protecție organismului în lupta cu diferite afecțiuni, întărind sistemul imunitar.
• Calmează durerile articulare. Având numeroase proprietăți antiinflamatoare, țelina este un bun remediu în cazul durerilor articulare, condiția fiind aceea de a fi consumată zilnic, în stare crudă, pentru cel puțin 3 luni.
• Are efect laxativ. Este indicat să consumați dimineața, pe stomacul gol, 500 ml de suc de țelină.
• E un remediu antistres. Țelina are în compoziție anumite substanțe care acționează asemenea unui calmant asupra sistemului nervos, având rolul de a micșora nivelul de stres din organism.
• Stopează căderea părului. Țelina are rolul de a ameliora căderea părului, iar pentru acest lucru trebuie să preparați o infuzie din frunze de țelină cu care să vă clătiți părul.
• Revitalizează tenul obosit. O mască facială realizată cu ajutorul sucului proaspăt de țelină poate avea un efect benefic asupra pielii tenului, hidratând-o. În plus, aceste măști revitalizează tenul obosit.
• Contribuie la detoxifierea organismului. Consumul zilnic de suc de țelină are rolul de a detoxifia organismul.
• Scade tensiunea arterială. Este indicat ca pacienții care au probleme legate de tensiune arterială să consume pentru cel puțin o lună de zile suc de țelină, fiindcă aceasta are și rolul de a scădea tensiunea și de a contribui la dilatarea vaselor de sânge, asigurând o circulație optimă a sângelui.
Sursa: sfatulmedicului.ro; foto simbol: sport.ro