Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Mit sau realitate: Te poți îmbolnăvi dacă te trage curentul?

Mit sau realitate: Te poți îmbolnăvi dacă te trage curentul?

Ați auzit de multe ori oamenii spunând: „M-a tras curentul și mă simt rău”. Această expresie atât de utilizată în popor este parțial adevărată, deoarece frigul nu este o cauză directă, dar poate favoriza apariția durerilor de dinți, de cap sau de spate. Respectiv ne-am propus să aflăm cât de mult adevăr se conține în expresia „te trage curentul”, iar specialiștii de la portalul sfatulmedicului.ro a pus punctele pe i.

Multe neplăceri pot să apară din acest motiv, cel mai des întâlnite fiind durerile de cap, de dinți, de urechi, durerile musculare sau lombare, precum și junghiul intercostal. Cu toate acestea, nu este corect să consideri că numai frigul și, implicit, curentul, stau la baza apariției acestor dureri.

Ceea ce numim „trasul curentului” amplifică o durere sau o boală deja existentă, însă acesta nu va provoca niciodată apariția uneia noi. De exemplu, dacă un dinte este deja bolnav și ne creează neplăceri din când în când, odată cu expunerea la frig sau la curent durerea respectivă se va amplifica. Totodată, frigul și curentul au puterea de a intensifica durerile musculare. Astfel, dacă o persoană a adormit într-o cameră cu ușa și fereastra deschise, creându-se un flux de aer, atunci se poate trezi cu dureri puternice de spate și de cap. Mai mult, dacă o persoană face efort fizic, transpiră și ulterior se expune la curent, este foarte posibil să i se declanșeze un junghi intercostal și să aibă dureri foarte mari atunci când efectuează mișcări, cel puțin în următoarele zile.

Pe de altă parte, este un mit faptul ca dacă afară este frig și ieșim în aer liber abia spălați pe cap ne îmbolnăvim. Realitatea spune că nu există nicio legătura între virusurile care provoacă răceala și expunerea la frig. În cazul bolilor respiratorii și al răcelilor, virusurile, bacteriile și alergenii sunt vinovați, precum și imunitatea noastră scăzută.

Se poate afirma cu certitudine că omul singur își slăbește sistemul imunitar, iar unele afecțiuni se intensifică atunci când se expune la frig sau umezeală. Cu alte cuvinte, nu curentul este cel care duce la apariția unei afecțiuni sau a unei dureri, a înțepenirii spatelui sau a unor umflături, ci afecțiunile deja existente. Așa se explică de ce, de exemplu, o durere lombară sau articulațiile șubrede devin deodată dureroase după expunerea la curent, frig și umezeală.

În concluzie, expresia „te trage curentul” este numai parțial adevărată: frigul nu este o cauză directă, însă contribuie la nașterea unor dureri de dinți și urechi, de cap, de spate, dureri musculare. Frigul, umezeala, curenții de aer pot accentua anumite suferințe preexistente, însă bacteriile, și nu frigul propriu-zis, duc la apariția infecțiilor urinare, de exemplu. În plus, virusurile și umezeala determină răceala. Dar este adevărat că curenții de aer contribuie la circulația microbilor și a virușilor, răspândindu-i.

 

Foto simbol: jaz.kz

Share:

Articole recomandate