Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Șase efecte benefice ale consumului de prune

Șase efecte benefice ale consumului de prune

Sfârșitul verii este perioada de recoltare a prunelor dulci și parfumate. Acest fruct nu este doar un ingredient delicios al gemurilor și conservelor, dar și un produs de sezon foarte sănătos. În cele ce urmează, îți prezentăm 6 motive, pentru care ar trebui să consumi mai des prune, transmite realitatea.md

Beneficiile prunelor pentru imunitate

Prunele sunt bogate în vitamina C, fitonutrienți și antioxidanți. Aceste componente sunt utile pentru imunitate, reduc riscul de dezvoltare a oncologiei și încetinesc îmbătrânirea celulelor. De asemenea, prunele conțin mult acid ascorbic, acid folic, fibre și minerale.

Beneficiile prunelor pentru cavitatea bucală

Ceaiul din flori de prun este util pentru dinți și cavitatea bucală. Acesta vindecă ulcerele bucale și gingivale, ajută la eliminarea respirației urât mirositoare și calmează durerile de gât.

Beneficiile prunelor pentru oase

Flavonoidele din prune reduc riscul dezvoltării osteoporozei, în special la femeile în vârstă. Polifenolii combinați cu potasiul cresc densitatea osoasă. Totodată, consumul regulat de prune și prune uscate contribuie la restabilirea densității osoase la vârstnici.

Beneficiile prunelor pentru sistemul nervos

Prunele conțin vitamina B6, care normalizează funcționarea sistemului nervos. Triptofanul din compoziția fructelor participă la procesul de sinteză a serotoninei – un hormon important pentru atenția umană și somnul sănătos. Prunele mai sunt bogate și în fitonutrienți, care îmbunătățesc memoria și stimulează capacitățile de învățare.

Beneficiile prunelor pentru inimă și vasele sangvine

Consumul regulat de prune uscate ajută la normalizarea tensiunii arteriare și reduce rata de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacul de cord. De asemenea, substanțele din compoziția prunelor uscate normalizează nivelul de colesterol din sânge.

Beneficiile prunelor pentru digestie

Prunele sunt bogate în fibre alimentare, sorbitol și isatină. Aceste ingrediente sunt bune pentru sistemul digestiv și sunt eficiente în tratarea constipației. Consumul de prune uscate este bun pentru sănătatea colonului.

Cum pot dăuna prunele și cine nu ar trebui să le mănânce

Prunele au efect laxativ, deci nu trebuie consumate în cazul când persoana are diaree. Acest fruct este destul de bogat în calorii, mai ales, sub formă uscată. Din acest considerent, cei care urmează o cură de slăbire, ar trebui să mănânce prune în canități moderate. Totodată, consumul de prune si prune uscate nu este recomandat femeilor care alăptează, pentru a evita tulburările de alimentație ale copiilor.

Share:

Articole recomandate