Piept de raţă cu sos de coacăze roşii

Piept de raţă cu sos de coacăze roşii

Pieptul de raţă este o mîncare elegantă potrivită atît pentru o cină selectă cît şi pentru masa de sărbătoare. Totodată se găteşte destul de rapid şi nu este prea complicat. Gustul bogat al cărnii de raţă este echilibrat de sosul dulce-acrişor de coacăze roşii într-o armonie perfectă. Este reţeta ideală pentru gospodinile ocupate care totuşi vor să-şi impresioneze oaspeţii. 

 

Ingrediente:

•          2 piepturi de raţă (de aproximativ 200g fiecare) cu piele

•          sare

•          piper

Pentru sos:

•          1 şalotă (ceapă franţuzească)

•          150 g coacăze roşii congelate

•          75 ml vin roşu, eu am folosit Cabernet

•          2 linguri de zahăr

•          20 g unt

•          sare

•          piper

 

Metodă de preparare:

1.         Crestaţi atent pielea de pe pieptul de raţă astfel încît să nu ajungeţi la carne. Condimentaţi uniform cu sare şi piper după gust şi lăsaţi să stea 10 min.

2.         Puneţi o tigaie pe foc şi neaşteptînd să se încingă puneţi pieptul de raţă cu pielea în jos. Nu adăugaţi ulei pentru că se va topi grasimea de sub piele. Gătiţi 10 min la foc mediu pînă s-a topit majoritatea stratului de grasime şi pielea a devenit rumenă şi crocantă.

3.         Întoarceţi pieptul de raţă pe cealaltă parte şi gătiţi 2-3 min. Scoateţi din tigaie şi păstraţi-l la un loc cald.

4.         În aceeaşi tigaie gătiţi sosul. Scoateţi excesul de grasime şi lăsaţi doar vreo 2 linguri. Adăugaţi şalota tocată fin şi gătiţi 1-2 min. Apoi turnaţi vinul pentru a deglaza tigaia.

5.         Gătiţi pînă s-a redus vinul pe jumătate şi adăugaţi coacăza congelată. Presăraţi cu zahăr şi amestecaţi.

6.         Gătiţi pînă coacăza s-a înmuiat. Striviţi cam jumătate din pomuşoare pentru ca sa-şi elibereze gustul. Gustaţi şi asezonaţi cu sare, piper, zahăr sau dacă lipseşte aciditate un pic de vin.

7.         Stingeţi focul şi adăugaţi untul. Amestecaţi pînă acesta se topeşte. Acest pas îi va conferi sosului un luciu deosebit şi un gust mai catifelat.

8.         Feliaţi pieptul de raţă şi serviţi-l cu sos. Drept garnitură se poate servi cu o salată din frunze sau cu păstăi de fasole verde blanşate.

Poftă bună!

Autor: Ana Gulica

Reţetă din Revista cu GUST

www.facebook.com/revistacugust

 

Adaugă comentariu