Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Fisurile sacului amniotic – iată tot ce trebuie să știi despre acestea

Fisurile sacului amniotic – iată tot ce trebuie să știi despre acestea

Sacul amniotic este o membrană placentară situată în interiorul uterului, care conține lichidul în care se află bebelușul. În condiții normale, acest sac se rupe în timpul travaliului.

Bebelușul se dezvoltă în pântecul mamei într-o membrană flexibilă, numită sac amniotic. Funcția principală a sacului amniotic este de a proteja bebelușul până la nașterea acestuia. În anumite condiții, această membrană se poate fisura sau rupe înainte de nașterea copilului, ceea ce cauzează pierderea lichidului amniotic. Acest lucru poate afecta negativ sarcina, aducând complicații precum: avort spontan sau naștere prematură.

Fisurile sacului amniotic care apar în primele etape ale sarcinii pot implica un risc enorm pentru bebeluș.

Cauzele fisurilor sacului amniotic

Există unele afecțiuni de sănătate ale mamei care pot duce la fisuri ale sacului amniotic. Dintre cele mai frecvente, amintim următoarele:

  • Infecții cervicale: infecțiile din zona vaginală favorizează colonizarea germenilor în pereții sacului amniotic și acest lucru poate cauza fisurile.
  • Creșterea presiunii intrauterine, fie din cauza polihidramniosului, fie a sarcinilor multiple.
  • Traume abdominale
  • Contracții uterine
  • Modificări în timpul sarcinii, cum ar fi desprinderea prematură a placentei, anomalii congenitale și întârzierea creșterii fetale.
  • Istoricul matern al fisurilor în sacul amniotic. Există o predispoziție mai mare la fisuri în sacul amniotic dacă s-a întâmplat deja în sarcinile anterioare.
  • Alimentația neadecvată a mamei sau consumul de tutun.

Cum îți dai seama dacă ai fisuri în sacul amniotic?

Pentru a ști dacă ai vreo fisură în sacul amniotic, este esențial să verifici dacă ai pierderi de lichid amniotic. Acest fluid este aproape transparent și inodor, la fel ca apa.

Când există o fisură în sacul amniotic, ai senzația că ai lenjeria umedă în timpul zilei. În plus, acest disconfort crește la mers sau la orice efort fizic. Iată de ce trebuie să ții cont:

  • Observă secreția, consistența și mirosul ei. Diferențiaz-o de scurgerile vaginale, care sunt albicioase și de urină, care are miros.
  • Depune un minimum de efort, cum ar fi tusea sau mersul pe jos, și verifică dacă ai din nou scurgeri. Dacă răspunsul este pozitiv, este foarte probabil să ai o fisură în sacul amniotic. Mergi la medic cât mai curând posibil.
Share:

Articole recomandate