Istoria medicinii private din Moldova are 25 ani

Istoria medicinii private din Moldova are 25 ani

 

Până în anii 90’ serviciile medicale din Republica Moldova erau doar de stat. Activitatea profesională a fondatorului clinicii private “Sănătate EVP”, Eleferii Pitel, este de peste 36 ani. Medicul și-a început activitatea în cadrul Spitalului Clinic Republican, activând în Centrul Republican de Endoscopie și Chirurgie Endoscopică, dar și în calitate de specialist în ecografie. Deși, deja era un medic cu experiență de 14 ani în spate, iar recunoștința și fidelitatea pacienților era incontestabilă, acesta decide să-și croiască o cale proprie în domeniul medical privat. În 1991 se înregistrează clinica “Sănătate” ca instituție privată de prestare a serviciilor medicale. În paralel cu ideea care abia prindea viață, medicul muncește în continuare, cot la cot, cu ai săi colegi din Spitalului Clinic Republican.

În anul 1992 medicul Pitel realizează o performanță importantă în domeniul serviciilor medicale ecografice, aducând în Moldova unul dintre cele mai performante aparate ecografice existente. Printre primii clienți ai clinicii au fost prietenii de familie ai medicului care au susținut și încurajat pornirea specialistului.

Nu a fost un început ușor. Venind din sistemul medical de stat, îmi era incomod să spun pacienților că serviciile mele sunt contra cost… Dar, oamenii nu au fost sceptici, din contra, mereu am primit susținere. Bicicleta oricum era inventată, scopul meu însă era acela de a oferi oamenilor posibilitatea de a face investigații medicale mai aprofundate, să aduc lucruri noi, dar și să pot acorda o mai mare atenție fiecărui caz în parte, fără să țin cont de aspectele birocratice… Lumea vedea diferența. Primii pacienți erau cei care îmi cunoșteau activitatea în cadrul Spitalului Clinic Republican, ei m-au urmat…”

Activitatea clinicii a fost salutată de public pentru că aici au găsit informaţii şi specialişti calificaţi care au venit cu o nouă viziune asupra activităţii şi modului de prestare a serviciilor. În CV-ul clinicii putem enumera mai multe realizări de succes care şi astăzi sunt recunoscute nu doar de pacienţi, dar şi de comunitatea medicală din Moldova.

Una din primele ecografii endovaginale (endocavitare), din Moldova a fost realizată în cadrul clinicii “Sănătate”

Pe parcursul anilor, clinica a oferit un spectru larg de servicii de calitate. Împreună cu doctorul Feodosie Bejan, doctorul Eleferii Pitel, a creat mai multe posibilități de a investiga sănătatea viitoarelor mame, care până la acea vreme erau un know-how pentru Moldova. Un alt examen prenatal inovator inițiat în anii 2000 a fost Dopplerografia la gravide care presupune aprecierea stării funcționale a fătului. La sfârșitul anului 2010 clinica oferă servicii ecografice 3D, 4D.

Un alt merit al fondatorului clinicii este introducerea examenului ecografic fetal. Datorită experienței profesionale și stagiul de practică fetală din Londra (FMF-centrul de medicina fetală,unde specialistul a fost acreditat), realizat de medicul Eleferii Pitel, multe gravide din Moldova au putut preveni stări  grave și consecințe legate de starea  de sănătate a fetuşilor. În premieră pentru Moldova, din anul 2010, clinica ‘’Sănătate ‘’ şi ‘’Dr.Pitel’’, oferă servicii de examen ecografic şi de laborator la gravide, cu screeningul ecografic şi biochimic în I şi al II trimestru de sarcină, aşa numit Dublul şi Triplu test, care are ca scop evaluarea riscului individual şi bazal la gestantă pentru aberaţiile cromozomiale (sindromul Dawn, Patau, Edvards). Evaluarea căruia se poate face doar de medicul pregătit-acreditat în centrul FMF din Londra pe baza unui soft special.

 

Clinica “Sănătate” oferă servicii gratuite pentru măicuţele de la mănăstirea Răciula

Clinica are un contract obştesc cu mănăstirea de măicuţe de la Răciula, Călăraşi. Venind la clinică cu orice problemă de sănătate, măicuţele au posibilitatea de a face investigaţii medicale gratuite. Consultaţiile şi procedurile necesare pentru întremarea sănătăţii sunt realizate de medicii specialişti ai centrului medical.

Dr. Pitel Eleferii a deschis prima clinică de hemodializă de ambulator, privata din Republica Moldova

Persoanele care au nevoie de acest tip de tratament îl pot efectua în cadrul centrului. Timp de câţiva ani clinica a ajutat nenumăraţi pacienţi. În dotare sunt 5 săli înzestrate cu aparataj performant german care mereu este înoit cu tehnică nouă. Serviciul  se oferă gratis pentru toţi pacienţii care posedă asigurare medicală activă pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciile se pot acorda şi contra plată pentru pacienţii străini.

Tendinaţa Clinicilor “SănătateEVP” şi ‘’Dr.Pitel’’, este de a ţine pasul cu noile tipuri de investigaţii medicale, dotarea cu tehnologii de ultimă generaţie, dar şi pregătirea continuă a cadrelor medicale ce au posibilitatea de a efectua stagii profesionale peste hotare.

 

Foto:Odoras.md

Adaugă comentariu