Legătura dintre autism la copii și sindromul ovarelor polichistice la mamă

Legătura dintre autism la copii și sindromul ovarelor polichistice la mamă

Copiii născuți de femei care produc un exces de hormoni masculini au un risc considerabil mai mare de a dezvolta tulburări autiste, arată un studiu realizat de Institutul Karolinska din Stockholm. S-a constatat că femeile afectate de sindromul Stein-Leventhal sau ovare polichistice (SOPC), între 5 si 15% dintre femeile fertile, secretă o cantitate anormal de mare de hormoni androgini, inclusiv în perioada sarcinii.

Studiind dosarele medicale ale tuturor copiilor cu vârsta între 4 și 17 ani născuți în Suedia, cercetătorii au stabilit o legătura statistică între această patologie și tulburările din spectrul autismului. „Am descoperit că un diagnostic de SOPC la mamă crește cu 59% riscul acestor tulburări la copil”, a afirmat psihiatrul Kyriaki Kosidou, de la departamentul de științe ale sănătății publice la Institutul Karolinska.

„Riscul este și mai mare la mamele afectate simultan de SOPC și obezitate, o afecțiune comună în cazul excesului de producție de hormoni androgini”, a adăugat ea.

Cercetătorii au precizat însă că legătura dintre sindromul de Stein-Leventhal și autism nu este clară și că este nevoie de studii aprofundate. „Este prea devreme pentru a face recomandări specifice în termeni de îngrijiri pentru femeile afectate de SOPC, chiar dacă o sensibilizare a legăturii ar putea permite depistarea mai precoce a TSA la copiii cu risc”, a menționat Renee Gardner, co-autor al studiului.

Autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifestă în special prin dificultăți de stabilire a interacțiunilor sociale și de comunicare. Apare în copilărie și persistă la vârstă adultă.

 

Foto simbol: dieteslabit.maryblog.ro

Adaugă comentariu