Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Rolul imagisticii prin rezonanță magnetică în diagnosticul bolii Alzheimer

Rolul imagisticii prin rezonanță magnetică în diagnosticul bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă, un tip de demență care debutează nespecific și insidios, în special după vârsta de 65 de ani, și care se caracterizează printr-un declin gradual al gândirii coerente, al controlului asupra comportamentului și al relaționării cu cei din jur, scrie digi24.ro

Diagnosticul bolii Alzheimer este complex, interdisciplinar, și se bazează inițial pe evaluarea cognitivă a pacientului, acesta fiind rugat să descrie amănunțit simptomele, care sunt apoi confirmate de familie și de cei apropriați. Adițional, pacientul poate efectua niște teste psihologice de evaluare a memoriei și a modului de gândire coerentă. Cea mai importantă parte a procesului de diagnosticare o constituie evaluarea imagistică.

Investigațiile imagistice moderne, precum RMN, rezonanța magnetică funcțională, tractografia și chiar examenul PET-CT pot evidenția precoce afectarea cerebrală specifică bolii Alzheimer, chiar și atunci când pacientul nu prezintă simptome specifice. Modificările neurologice caracteristice bolii Alzheimer – atrofia cerebrală, degenerescența și moartea celulelor nervoase, leziunile vasculare – pot fi decelate cu ajutorul echipamentelor RMN. De cele mai multe ori, pentru boala Alzheimer sau orice alt tip de demență, evaluarea prin rezonanță magnetică este net superioară tomografiei computerizate, deoarece permite observarea detaliată a proceselor neurodegenerative încă din stadii incipiente.

Scanarea RMN este utilizată la scară largă pentru diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea afecțiunilor neurologice, deoarece oferă informații de calitate și nu expune pacientul la radiații ionizante potențial dăunătoare. Rezonanța magnetică funcțională este o tehnică imagistică modernă ultraperformantă, cu funcții diferite celor ale scanării RMN convenționale, permițând medicilor să identifice cu precizie stadiul de evoluție al procesului patologic din boala Alzheimer și să documenteze în timp real activitatea cerebrală.

Pentru pacienții cu demență, cele mai valoroase date pe care le oferă evaluarea de tip RMN funcțional sunt cele de tip predictiv, care stabilesc cât de repede va evolua boala în timp. Tractografia este o altă metodă de investigare imagistică a integrității structurilor nervoase cerebrale bazată pe examenul RMN și este utilizată și în boala Alzheimer. Cu ajutorul acestei metode moderne, se poate identifica afectarea substanței albe cerebrale. Medicii pot utiliza tractografia atât pentru diagnostic, cât și pentru eficientizarea planului de tratament.

Share:

Articole recomandate