Săptămâna portului național într-o grădiniță de la noi. Copiii sunt îmbrăcați în costume tradiționale toată ziua!

Săptămâna portului național într-o grădiniță de la noi. Copiii sunt îmbrăcați în costume tradiționale toată ziua!

O săptămână întreagă părinții copiilor ce frecventează grădinița „Poenița Veselă” din orașul Cricova nu își vor mai face griji cu ce să își îmbrace copiii. Aceștia merg la grădiniță ca la sărbătoare, purtând haine în stil tradițional. De asemenea, pe tot parcursul săptămânii sunt planificate un șir de activități, concursuri, ce au menirea să îi învețe pe copii mai multe despre țara în care trăiesc, tradițiile noastre și ce înseamnă patriotism. Atât părinții, cât și copiii, sunt încântați de inițiativă.

În opinia directoarei grădiniței, Guțan Elena, educația patriotică în Republica Moldova este destul de problematică, așa că a venit cu inițiativa de a pune în practică mai multe activități cu această tematică. Așadar, de luni până vineri, de la cei mai mici copii, la cei din grupa pregătitoare, pe lângă faptul că vor purta un costum tradițional, vor cânta, vor dansa, vor recita poezii, vor meșteri etc., ba chiar se vor întrece în cadrul a câteva concursuri pe aceeași tematică: Concursul „Expoziție”, ce va cuprinde lucrările manuale ale copiilor, și concursul „Recital de Poezie” pentru dezvoltarea oratoricii acestora, iar cei mai bravi copilași, se vor bucura și de premii desigur.

Dacă nu vom educa noi acest sentiment de cultură, tradiție, obicei, atunci de unde ar apărea în inima și conștiința copilului sentimentul de mândrie față de țara în care s-a născut. Prin intermediul acestei „călătorii” în lumea folclorului, vrem să le facem cunoștință copiilor cu valorile neamului și să-i învățăm să își iubească țara și să fie mândri de ea, ce ar fi și cum ar fi! ”, a declarat Elena Guțan pentru Odoraș.

Curioși să aflăm care au fost reacțiile părinților, educatoarea grupei „Toporașii” din aceeași grădiniță, Silvia Tuchila, ne-a povestit că părinții nu s-au opus unei asemenea inițiative, ba chiar au fost foarte receptivi, astfel în prima zi dedicată portului național, toți cei 30 de copii din grupă s-au prezentat în costume tradiționale, fiind foarte bucuroși.

Părinții au fost foarte receptivi și le-a plăcut mult inițiativa. Au fost anunțați din luna ianuarie, astfel au avut timp să găsească sau să achiziționeze costume pentru copii, deși nu au fost obligați. Ce ține de copii, ei sunt cei mai fericiți, căci sunt îmbrăcați ca de sărbătoare. Au spus că astăzi sunt cei mai frumoși și au așteptat să li se facă și complimente. Bine că azi am dat abia startul activităților deschise cu tematica dată și cei 30 de copii de 3-4 ani din grupa mea s-au simțit foarte bine, mai ales fiind îmbrăcați în asemenea straie tradiționale”, a menționat educatoarea.

Și pe rețelele de socializare o mămică a reușit să își împărtășească încântarea cu ceilalți utilizatori, iar aprecierile și cuvintele de laudă la adresa grădiniței nu s-au lăsat mult așteptate.

 

Foto: arhiva personală a grădiniței

 

Adaugă comentariu

Închide