Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

7 tipuri de înțepături de insecte și cum să le deosebești

7 tipuri de înțepături de insecte și cum să le deosebești

Vara a sosit, anotimpul mult așteptat de către cei mici, dar și de către cei mari. Fie că mergeți în vacanță, fie că plimbările prin natură au devenit mai frecvente, oricum insectele de toate felurile nu vă vor trece cu vederea. Atât copiii, cât și noi, maturii, suntem expuși mușcăturilor de insecte, inevitabile în această perioadă a anului, dar trebuie să fim pe cât se poate de prudenți, căci o parte dintre ele ne pot infecta cu anumite maladii. Pentru a deosebi făptașul, dar și pentru a stabili un eventual tratament, mai jos vă oferim un scurt ghid, ce cu siguranță vă va fi folositor!

1. Viespea

Zona în care a înțepat viespea se înroșește și se inflamează, pot apărea chiar și bășicuțe, iar locul înțepăturii doare foarte tare; otrava viespii este foarte toxică și conține histamină și acetilcolină. În situația în care, în urma înțepăturii, copilul prezintă o răceală a membrelor, urechile și buzele i se învinețesc și prezintă dificultăți de respirație, se impune o vizită rapidă la medic.

2. Albina

În primul rând, trebuie să îndepărtezi acul care ar putea să rămână în înțepătură; pielea se înroșește de obicei și se umflă. Copilul va simți o senzație de arsură, durere și mâncărime, care apare puțin mai târziu. Dacă cel mic nu este alergic la înțepătura albinei, nu ar trebui să îți faci prea multe griji, însă dacă este alergic, s-ar putea să aibă dificultăți de respirație sau un șoc anafilactic.

3. Țânțarul

Mușcătura de țânțar se prezintă sub forma unor puncte roșii umflate, de mici dimensiuni și de obicei se produc pe zonele neacoperite ale corpului. Țânțarii muscă de obicei acolo unde pielea este foarte subțire și au acces ușor la vasele de sânge; atunci când mușcă, își injectează saliva în organismul celui mușcat. Saliva țânțarului conține anticoagulanți, care subțiază sângele, cauzând înroșirea și inflamarea pielii.

4. Căpușă

Corpul reacționează la mușcătura căpușei printr-un punct roșu. Insecta poate parazita pe corp multă vreme, crescând și hrănindu-se cu sângele victimei. Căpușa poate să infecteze cu encefalită, dar și cu multe alte afecțiuni serioase. Dacă îndepărtezi căpușa de pe piele, însă locul unde a mușcat rămâne roșu și inflamat și continuă să crească, trebuie să mergi de urgență la medic.

5. Puricele

Mușcătura de purice poate fi foarte ușor confundată cu o alergie sau cu mușcătura de țânțar din cauza faptului că locul care a fost mușcat arată ca un punct roșu, inflamat, însă este mult mai dureroasă și provoacă mâncărimi. Puricii atacă de obicei membrele inferioare, o insectă putând mușca de mai multe ori, astfel încât distanța dintre punctele roșii este de obicei de 1-2 cm. Mușcătura de purice poate transmite boli grave.

6. Furnică

Majoritatea furnicilor nu sunt periculoase pentru om. Furnica roșie, însă, poate provoca o mulțime de neplăceri, în locul mușcăturii sale apărând pustule, care mai târziu se transformă în cicatrici. Otrava furnicilor conține toxine, astfel încât odată mușcat, copilul poate suferi o reacție alergică sau chiar un șoc anafilactic.

7. Tăunul

Tăunul arată că o muscă mai mare, însă înțepătura sa, spre deosebire de cea a muștei, este dureroasă; imediat după înțepătură, apar puncte mici, roșii de aproximativ 1 mm, apoi locul începe să se inflameze și provoacă mâncărimi. Tăunii transmit boli diferite cum este antraxul și boala infecțioasă tularemia, însă cel mai adesea atacă vitele și nu oamenii.

 

Sursa: copilul.ro

Share:

Articole recomandate