Medic obstetrician-ginecolog despre vasectomie: Această metodă de sterilizare definitivă a bărbatului nu afectează nivelul de testosteron
- 2020-08-18
- 6547
Vasectomia este o metodă de sterilizare definitivă a bărbatului. Această procedură împiedică spermatozoizii să pătrundă în lichidul spermatic, prin blocarea vaselor deferente, menționează medicul primar obstetrică ginecologie, Raluca Hera.
Spermatozoizii, celulele microscopice care fecundează ovulul și care contribuie la sarcină, sunt produse în testicule. Aceștia părăsesc testiculele prin două tuburi denumite vase deferente, pătrunzând apoi în lichidul spermatic. Dacă spermatozoizii sunt împiedicați să treacă prin vasele deferente și să ajungă în lichidul spermatic, riscul de fecundare a ovulului în urma actului sexual este inexistent.
Vasectomia este o metodă cu eficiență de aproape 100%, fiind foarte rare cazurile în care tuburile deferente se unesc, făcând astfel posibilă pătrunderea spermatozoizilor în lichidul spermatic și permițând fixarea unei sarcini.
Vasectomia este o metodă de contracepție definitivă recomandată bărbaților care sunt foarte siguri că nu își mai doresc copii. Cu toate că este o metodă de sterilizare definitivă, există tehnici ultra-moderne care pot face vasectomia reversibilă, prin deblocarea vaselor deferente.
Dacă vă întrebați cum se desfășoară intervenția pentru vasectomie, trebuie să cunoașteți că medicul chirurg realizează, sub anestezie locală, o incizie în partea de sus a scrotului, apoi taie/ leagă/ blochează vasele deferente. Imediat după finalizarea acestei operațiuni, se coase incizia și pacientul poate pleca deja acasă.
Perioada de recuperare după vasectomie implică o senzație de inflamație la nivel testicular, care poate dura câteva zile. Se recomandă repaus la pat în prima zi după intervenție. După câteva zile, bărbatul va fi recuperat complet.
La câteva luni după vasectomie, bărbatul poate face un test de fertilitate masculină, achiziționat din farmacie, care va detecta dacă în spermă mai există spermatozoizi. Rezultatul ar trebui să fie negativ, însă dacă este pozitiv, e necesară o vizită la medicul care a făcut vasectomia.
Între timp, până când spermatozoizii din organism sunt reabsorbiți, se recomandă folosirea unei alte metode contraceptive pentru prevenirea unei sarcini nedorite.
În unele cazuri, vasectomia poate fi reversibilă, însă nimic nu poate garanta reușita intervenției chirurgicale de desfundare a vaselor deferente. Așadar, bărbatul nu ar trebui să facă o asemenea intervenție decât dacă este convins că nu își mai dorește copii.
Dacă ne referim la efectele secundare pe care le are vasectomia, putem menționa că această intervenție chirurgicală este foarte sigură, complicațiile apărând rareori. În cazuri extrem de rare, apar complicații precum: inflamarea testiculelor, învinețirea, infecția la nivelul testiculelor. Acestea nu pun viața pacientului în pericol și pot fi tratate de medic cu ușurință.
Procedura aceasta nu afectează nivelul de testosteron din organism, erecția, nici apetitul sexual.
Societatea Americană de Cancer susține că unele studii sugerează o asociere între vasectomie și cancerul de prostată, însă în același timp există studii care nu au identificat nici o legătură.
Medicii sunt de părere că riscul de cancer de prostată nu ar trebui sa influențeze decizia bărbatului de a face o vasectomie.
Este important să cunoașteți că vasectomia nu oferă protecție pentru bolile cu transmitere sexuală. Pentru asemenea situații se recomandă folosirea prezervativului.
Dacă vorbim despre avantaje, atunci putem specifica că vasectomia este o metodă de contracepție eficientă, definitivă și convenabilă din punct de vedere al tarifului. Întrucât elimină stresul unei sarcini nedorite, vasectomia poate avea un impact pozitiv asupra vieții sexuale.
Eficiența vasectomiei este de 99%, indiferent de oră, zi sau an. Aceasta este o metodă permanentă de contracepție.
Referindu-ne la dezavantaje, putem menționa faptul că vasectomia este o procedură contraceptivă permanentă, de aceea poate dezavantaja unii bărbați – de pildă, pe cei care își schimbă partenera de viață și, din varii motive, își doresc să facă un copil cu aceasta.
Chiar dacă există tehnici care pot face vasectomia reversibilă, acestea nu sunt eficiente în toate cazurile, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari ca bărbatul să rămână infertil pe viață.
Sursa: doc.ro, foto simbol: webconsultas.com