O fetiță de 5 ani a fost paralizată temporar din cauza unei înțepături de căpușă

O fetiță de 5 ani a fost paralizată temporar din cauza unei înțepături de căpușă

O mușcătură de căpușă s-a dovedit a fi extrem de periculoasă pentru o fetiță de 5 ani din statul american Mississippi. Micuța Kailyn a rămas paralizată și nu a mai putut nici măcar vorbi, după ce mama ei a găsit o mușcătură adâncă de căpușă pe scalpul ei.

Jessica Griffin, mama fetei, a observat primele semnale dimineața, atunci când fetița s-a trezit. Kailyn a căzut din picioare când s-a dat de dimineață jos din pat, iar inițial mama a crezut că micuța e pur și simplu somnoroasă.

În timp ce o pieptăna, și-a dat seama că nu vorbește nici foarte clar și tot atunci a descoperit și o mușcătură de căpușă pe scalpul ei.

 

Jessica Griffin s-a prezentat de urgență cu fetița ei la spital, unde medicii au diagnosticat-o cu paralizie temporară, pe partea stângă. Se pare că o astfel de reacție a organismului este cauzată de o neurotoxină găsită în saliva căpușei.

Medicii au asigurat-o pe mamă că nu mai e niciun pericol, iar căpușa a fost îndepărtată, urmând ca simptomele să dispară în 12-24 de ore.

 

O mușcătură de căpușă poate cauza reacții severe, inclusiv insuficiență respiratorie și, implicit, moarte.

„Procedura pentru îndepărtarea căpușelor trebuie să o facă cineva calificat. Este absolut necesar ca această procedură să nu fie efortul unei persoane fără cunoștințe riguroase deoarece exista riscul ruperii căpușei, astfel încât piesa bucală să rămână „înfiptă” în pielea pacientului, cu toate complicațiile ulterioare”, menționează Mihai Craiu, medic primar pediatru.

 

Dacă nu puteți ajunge la spital sau nu aveți acces la o persoană calificată care să îndepărteze căpușa, o puteți scoate urmând instrucțiunile:

  • Nu aplicați substanțe pe zona mușcăturii întrucât pot determina regurgitări ale căpușei, deci un risc sporit de infecție.
  • Folosiți o pensetă cu vârf subțire și trageți perpendicular căpușa, nu rotiți!
  • După extragere, zona afectată se curăță cu soluție antiseptică: Clorhexidina, betadina, alcool sanitar. Dacă nu le aveți la dispoziție, spălați zona cu apă și săpun.

Imediat după ce ajungeți acasă verificați bine părul și pielea, punând accent pe zona genunchilor, inghinală, axilă. Faceți imediat un duș și scuturați hainele.

Sursa: demamici.ro

Adaugă comentariu

Închide