Nu apare sarcina mult dorită? O cauză ar putea fi fibromul uterin!
- 2018-08-24
- 3096
Fibromul uterin este o problemă cu care se confruntă multe femei. Dureri pelviene, cicluri menstruale prelungite, sângerări vaginale anormale sau dificultăți la urinare. Toate aceste simptome supărătoare sunt frecvent semnalate ginecologilor de către femei și pot însoți prezența unui fibrom uterin, o tumoare benignă ușor de depistat la un control de rutină.
„Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar și un consult ginecologic de rutină poate preciza localizarea acestuia și dacă este vorba despre o tumoare voluminoasă sau nu. Prin palparea tumorii fie în peretele uterului, fie în afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia și poziționarea”, afirmă Ionela Anghelescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Cauzele apariției fibroamelor nu sunt complet cunoscute. Specialiștii le diagnostichează mai frecvent în rândul femeilor care au hipertensiune arterială sau al celor cu probleme tiroidiene. În plus, pot apărea mai frecvent la femeile ale căror mame sau bunici au avut fibroame. Deși este o tumoare benignă, iar riscul de transformare în cancer este foarte mic, fibromul poate împiedica instalarea unei sarcini și nașterea unui bebeluș sănătos.
„Fibroamele care afectează fertilitatea și reduc șansele de implantare sunt cele care se dezvoltă către cavitatea uterină. Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel șansele de fixare a sarcinii”, avertizează specialistul.
Pentru a crește șansele obținerii unei sarcini în cazul pacientelor diagnosticate cu o astfel de tumoare, medicii pot recomanda mai multe tipuri de tratament în funcție de mărimea și poziționarea fibroamelor uterine. „Intervenția chirurgicală de îndepărtare a fibroamelor poate consta în laparoscopie – se adresează fibroamelor din peretele uterului și celor dezvoltate complet în afara uterului – sau histeroscopie, pentru fibroamele situate în cavitatea uterină. Pe lângă îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor uterine, există și opțiuni medicamentoase de tratament, precum și montarea unor dispozitive intrauterine (sterilete) cu eliberare lentă de progesteron”, descrie terapiile medicul Ionela Anghelescu, care tratează anual sute de cazuri de infertilitate.
Embolizarea uterină sau întreruperea vascularizației către fibrom poate fi o opțiune de tratament, însă aceasta periclitează șansele obținerii unei sarcini. „Embolizarea constă în introducerea unor particule speciale, la nivelul vasului care „hrănește” fibromul și astfel este întrerupt aportul de sânge. Treptat, fibromul își va reduce volumul, într-un an putând ajunge la 30% din volumul inițial, rareori dispărând complet. Embolizarea este preferată de către pacientele care vor sa evite intervenția chirurgicală și care nu își mai doresc copii. Asta pentru că există riscul ca embolizarea să afecteze și vascularizația endometrului. Acesta devine atrofic, subțire, cu șanse reduse de implantare a unei sarcini”, completează dr. Ionela Anghelescu.
După tratamentul unui fibrom, o sarcină poate apărea imediat, pe cale naturală. În cazul intervențiilor ample, sarcina trebuie amânată 6 luni, până la refacerea uterului. Există și posibilitatea obținerii unei sarcini, fie pe cale naturală, fie prin fertilizare in vitro, chiar și fără îndepărtarea fibroamelor. Asta dacă tumorile benigne sunt de mici dimensiuni și nu dau simptome.
Sursa: doctorulzilei.ro; unica.ro;