Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

10 alimente care conțin grăsimi sănătoase

10 alimente care conțin grăsimi sănătoase

O dietă zilnică bogată în grăsimi sănătoase sau „grăsimi bune” înseamnă un sistem cardiovascular ferit de boli și un sistem nervos echilibrat. Grăsimile sunt necesare organismului, întrucât ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi și întrețin senzația de sațietate.

Iată în ce alimente se găsesc grăsimile bune:

1. Semințele de in măcinate

O sursă mai puțin cunoscută de grăsimi sănătoase sunt semințele de in. Semințele de in măcinate ajută în special la menținerea sănătății și tinereții pielii, completând generos și aportul zilnic de fibre și reglând nivelul inflamațiilor în corp. Introduceți-le în salate, cereale sau preparatele la cuptor.

2. Peștele gras

O sursă foarte bogată de grăsimi sănătoase omega-3 este peștele gras, în special somonul, macroul, heringul, păstrăvul, sardinele și tonul. Acestea contribuie la menținerea sănătății cardiace și protejează funcțiile cognitive, odată cu înaintarea în vârstă.

Asociația Americană de Sănătate a Inimii sugerează consumul a două porții de pește gras pe săptămână, pentru a vă bucura de beneficiile grăsimilor sale sănătoase.

3. Fructele de avocado

Deliciosul fruct de avocado este benefic sănătății inimii și poate ameliora chiar simptomele osteoartritei, datorită conținutului generos de grăsimi mononesaturate, care diminuează nivelul colesterolului rău în organism.

Consumați fructul de avocado prin asociere cu alte alimente bogate în vitamine și minerale, astfel încât acestea din urmă să fie mai bine absorbite în corp.

4. Semințele

Fie că sunt de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan, toate aceste semințe conțin grăsimi sănătoase, care reduc semnificativ nivelul colesterolului (rău) în corp. Consumați-le pe cât posibil în stare crudă, fără sare și neprăjite în ulei, astfel încât să oferiți organismului doar nutrienți benefici din semințe.

5. Fructele oleaginoase

Nucile, alunele de pădure, fisticul și toate fructele oleaginoase sunt alimente care întrețin sănătatea cardiovasculară, tocmai pentru că au un aport important de grăsimi sănătoase. Ele sunt totodată hipercalorice, de aceea este important să le consumați cu moderație. O porție înseamnă 14 jumătăți de nuci, 24 de migdale, 35 de alune de pădure, 18 nuci caju sau 15 jumătăți de fistic.

6. Uleiul de măsline

Ingredient de bază în cea mai sănătoasă dietă a lumii, cea mediteraneană, uleiul de măsline este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase (în special acizi grași omega-3). Adăugați-l în salate sau folosiți-l la gătit, ținând cont și de conținutul important de calorii!

7. Ouăle

Un ou mare conține până la 5 grame de grăsimi, majoritatea benefice, pe lângă cantitatea mare de proteine esențiale tonusului muscular și rezervelor zilnice de energie. Unele tipuri de ouă sunt chiar fortificate cu acizi grași omega-3 (acest supliment este menționat pe eticheta cartonului de ouă). Consumați maximum un ou pe zi, pentru a evita creșterea nivelului de colesterol total.

8. Fasolea

Fasolea albă, neagră sau roșie, alături de boabele de soia, contribuie la restabilirea echilibrului dintre minte și trup. Motivul constă în aportul generos de grăsimi esențiale omega-3, care ajută totodată și la îmbunătățirea stării de spirit.

9. Alimentele fortificate

De când oamenii de știință au descoperit numeroasele proprietăți benefice ale grăsimilor esențiale omega-3, acestea din urmă au început să fie adăugate în mai multe produse alimentare fortificate cu vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali.

Din această categorie specială pot face parte lactatele, ouăle, pâinea, cerealele integrale sau batoanele cu multicereale.

10. Untul din fructe oleaginoase

Untul obișnuit este periculos prin prisma aportului bogat de grăsimi saturate, care cresc nivelul colesterolului rău în organism. Untul obținut din fructele oleaginoase se află la cealaltă extremă, întrucât majoritatea grăsimilor din compoziția sa sunt mononesaturate și polinesaturate. În afară de untul de arahide, piața alimentară oferă și sortimente speciale, din nuci caju sau din migdale.

Sursa: sfatulmedicului.ro

 

 

Share:

Articole recomandate