2 elemente esențiale organismului nostru: magneziu și colagen
- 2018-08-02
- 4344
Magneziul și colagenul sunt absolut necesare pentru buna funcționare a organismului, având un rol esențial pentru sănătate.
Magneziul este unul dintre mineralele fără de care în corpul nostru s-ar putea produce niște dezechilibre majore. El contribuie la îmbunătățirea digestiei, metabolizarea glucozei și a carbohidraților, combate constipația, contribuie la creșterea densității osoase, îmbunătățirea funcțiilor respiratorii și la transportul activ al ionilor de calciu, potasiu și sodiu în membranele celulare. Atunci când vorbim despre magneziu, cunoaștem că acesta contribuie la prevenirea sindromului de oboseală cronică.
Carența de magneziu determină stare de oboseală, extenuare, depresie și anxietate, crampe musculare, dureri de cap, nervozitate, tensiune arterială crescută, dificultăți de respirație, greață, pierderea poftei de mâncare, aritmie, diaree sau constipație. De cele mai multe ori, lipsa de odihnă, stresul, consumul de alcool, pancreatita și diabetul sunt cauze care determină hipomagnezia.
Este indicat să contribui prin alimentație ca să ai un aport suficient de magneziu. Îl vei putea găsi în semințe de susan, migdale, nuci, unt de arahide, spanac, broccoli, ciuperci, fasole, somon, lapte, iaurt, carne de vită, piept de pui, avocado, stafide, măr. Atunci când se constată un deficit major ai putea lua doar la recomandarea medicului un supliment de magneziu.
Colagenul este o substanță proteică ce este prezentă în sistemul muscular, piele, sistem digestiv, articulații, vase de sânge. Dintre beneficiile colagenului am putea enumera contribuția majoră la sănătatea oaselor și a articulațiilor, prevenirea osteoartritei, gutei, osteoporozei, artrozei. De asemenea, acesta are un rol major în afecțiunile articulare, îmbunătățind mișcarea. Și tot dintre beneficiile colagenului, știm că acesta contribuie la menținerea sănătății pulmonare, a sistemului circulator, gastrointestinal, prevenirea apariției sindromului de colon iritabil și contribuie la recuperarea mușchilor după un efort fizic mai mare. Tot colagenul contribuie la sănătatea ochilor, a țesuturilor, menține sănătatea pielii, părului și unghiilor, fiind folosit adesea în dermatocosmetică.
După o anumită vârstă se recomandă folosirea unor suplimente de colagen, ce se găsesc sub formă lichidă, de pudră sau de capsule. De asemenea, colagenul hidrolizat are absorbție intestinală rapidă.
Dintre alimentele care contribuie la creșterea aportului de colagen al corpului amintim citricele, merele, legumele verzi, peștele, semințele de in, alunele, nucile sau alte alimente ce conțin omega 3. Soia, dar și legumele roșii precum sunt ardeii sau roșiile contribuie la creșterea aportului de colagen.
Sursa: mamadeprofesie.ro; beatyhill.ru