Cauzele cele mai frecvente ale durerii de cap. Ce trebuie de evitat!

Cauzele cele mai frecvente ale durerii de cap. Ce trebuie de evitat!

Migrena este o formă a durerii de cap (cefalee), de obicei moderată până la severă, frecvent unilateral şi pulsatil (zvâcneşte). S-a constatat că la 25 la sută dintre pacienţi durerea este precedată de aură, reprezentată cel mai frecvent de vederea unor puncte luminoase sau linii în „zig-zag”. Pot apărea şi simptome precum greaţă, vărsături, fotofobie şi fonofobie.

Însă dincolo de disconfort şi de durere cât de departe poate duce o migrenă? „Există forme rare de migrenă, cum ar fi cea bazilară sau hemiplegică, care pot fi confundate cu un accident vascular cerebral, iar în cazuri foarte rare migrena chiar poate  determina un accident vascular cerebral”, explică Bogdan Pană, medic neurolog.

În primul rând trebuie prevenite durerile de cap, în acest sens recomandându-se schimbarea stilului de viaţă, cu activitate fizică moderată, mese regulate şi păstrarea greutăţii corporale în limite normale.

Există alimente care dau dureri de cap la propriu. Se recomandă evitarea consumului anumitor alimente care conţin tiramină (ciocolată, brânzeturi maturate, roşii, ceapă) sau mâncare de tip fast-food care conţine glutamat monosodic.

De asemenea, privitul direct în soare sau în monitor un timp îndelungat poate declanşa o migrenă şi se recomandă restricţionarea acestora sau folosirea unor ochelari cu protecţie specială.

Tratamentul non-farmacologic al durerilor de cap include: tehnici de relaxare, biofeedback, acupunctură, aromaterapie.

 

Sursa: csid.ro; tsn.ua

Adaugă comentariu