Este dermatita seboreică o problemă medicală cu care se poate trăi?
- 2018-01-30
- 5563
Una din multiplele probleme ale scalpului, valabilă atât în cazul copiilor, cât și al maturilor este dermatita seboreică, o afecțiune care nu se vrea ignorată, fiind nu doar deranjantă, ci și inestetică. Pentru a afla mai multe detalii legate despre apariție, cauze și tratament am apelat-o pe Ina Trestian, medic triholog-dermatolog, clinica estetică Sancos.
Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie cronică, caracterizată prin apariția de leziuni pe zonele grase, la nivelul cărora se află un număr crescut de glande sebacee ale corpului (scalp, față, torace). Cu alte cuvinte, dacă aveți leziuni eritematoase (roșeață), scuame (mătreață) sau prurit (mâncărimi), pe scalp, în special pe linia de inserție frontală a părului, pe față la nivelul sprâncenelor, pe aripile nasului, bărbie, în spatele urechii, pe torace etc., atunci la sigur că vă confruntați cu acest tip de afecțiune. Alte localizări mai rare pot fi axila și zona pubiană.
Cauzele apariției dermatitei nu au fost studiate până la capăt. Dar se presupune că de vină ar fi ciuperca Malassezia, care există în mod normal pe scalp, dar care intră în conflict cu sistemul imunitar la cei predispuși. Este vorba în special de cazuri când persoana se confruntă cu modificări ale temperaturii, umiditate, iritarea scalpului, stres emoțional și fizic. La fel, dermatita seboreică poate fi declanșată de unele medicamente (haloperidol, interferon alfa, buspirona, saruri de litiu etc) sau afecțiuni (Parkinson). Alți factori de risc în apariția dermatitei seboreice pot fi: scăderea sistemului imunitar; insomniile (lipsa odihnei suficiente); pielea grasă; utilizarea de loțiuni care conțin alcool și usucă pielea; tulburări neurologice.
În cazul copiilor, dermatita seboreică apare din cauza hormonilor moșteniți de la mamă și se manifestă chiar din primele săptămâni de la naștere prin roșeață, scuame grase, gălbui, dispuse pe față, ureche, scalp sau în zona scutecului, simptome care se remit pe măsură ce copilul crește. Nu este nevoie de intervenții specifice decât în cazurile mai severe. În linii generale, dermatita seboreică are o frecvență crescută în rândul populației. Afectează atât bărbații, cât și femeile, după vârsta pubertară, cu excepția nou-născuțior. Scade după vârsta de 40 - 50 de ani, dar poate fi prezentă la bătrâni.
Diagnosticul se face în baza examenului clinic și istoricul bolii. Este nevoie de consultul unui medic specialist atunci când apar simptome de dermatită seboreică, sau atunci când leziunile de dermatită seboreică au o secreție gălbuie sub cruste, sau scurgeri de puroi, ceea ce sugerează o suprainfecție care necesită un tratament specializat. Uneori, pentru a exclude alte afecțiuni (psoriazis, rozacee etc.) poate fi indicată biopsia sau examene micologice pentru a exclude o infecție micotică.
Dermatita seboreică poate fi de formă ușoară (debutează cu mătreață), medie și gravă. De obicei, evoluează în pusee, caracterizate prin perioade active (prezente în special în sezonul rece sau în perioadele de stres), dar și prin perioade lungi de inactivitate. În perioadele de activitate se manifestă prin mâncărime, roșeață, scuame, care pot fi controlate cu tratament. Complicațiile, deși sunt rare, pot fi reprezentate de infecții secundare bacteriene, iritații de la produsele aplicate excesiv sau înroșirea generalizată a pielii în formele foarte severe.
Tratamentul pentru dermatita seboreică. Dermatita seboreică răspunde bine la tratament. De regulă, se recomandă aplicarea schemelor de tratament încă de la debutul afecțiunii; creme-loțiuni pe bază de cortizon, cu potența redusă, sunt indicate pentru un interval foarte scurt de timp, mai ales pentru manifestările inflamatorii asociate. Cortizonul are o serie de efecte adverse greu controlabile și poate stimula recurentele. Fie de la început, fie imediat după scurtul tratament cu cortizon, se poate continua cu ketoconazol, naftifina, ciclopiroxamina, mai ales la nivel cutanat. Imunosupresivele de tipul pimecrolimusului și tacrolimusului pot fi folosite ca variantă alternativă la cortizon. La nivelul scalpului pot fi folosite, în regim alternativ, șampoane pe bază de sulf, ketoconazol, seleniu, acid salicilic, zinc. Aceleași șampoane pot fi folosite asemenea gelului de duș pe zonele de piele afectate. Totuși, cea mai bună metodă de tratament o va indica medicul specialist.
Nu există restricții din punct de vedere al activității la serviciu, la școală sau în vacanță etc. întrucât dermatita seboreică nu este contagioasă. Activitățile în afara casei în timpul verii sunt binevenite. Nu se recomandă o dietă specială, ci doar evitarea alimentelor care pot înrăutăți situația: grăsimi animale, alimente conservate (conserve alimentare), salamuri, prăjeli, alcool, cafea, dulciuri (mai puțin mierea de albine), afumături. Se recomandă în schimb, consumul de alimente cu efect depurativ și dezintoxicant. Legumele, fructele și peștele sunt recomandate, cu precădere varza, fasolea, cartofii, ridichile, morcovii, sfecla roșie, pătrunjel, spanac, salata verde, castraveții, ceapa, usturoiul, urzica, fructele de pădure, afinele, nucile, alunele, afinele, cireșele etc.
Cele mai bune metode de tratate a problemelor părului le găsiți la Clinica Estetică Sancos, care are o întreagă ramură, numită trichologie, ce se ocupă de afecțiunile părului și scalpului. Experiența vastă a medicilor specialiști de la Sancos în combinație cu metodele moderne de diagnosticare a părului, permit aprecierea sigură a diagnosticului și a tratamentului, restabilirea podoabei capilare și a stării de sănătate a părului și scalpului în cel mai scurt termen.La Clinica Sancos consultația primară de trichologie, la necesitate, poate include și diagnosticul coputerizat al părului, care permite elaborarea ulterioară a unui program individualizat de tratament și alegerea unei terapii corespunzătoare. Diagnosticul computerizat ajută medicul să analizeze în profunzime problema pacientului, cât și să aleagă un curs de proceduri și preparate pentru efectuarea tratamentului în cadrul Clinicii și recomnadări pentru modul de îngrijire acasă.
Pentru mai multe detalii, puteți merge direct la Clinica Sancos, care se află pe bd. Moscova, 16, sau puteți apela la numerele de telefon:+373 (22) 909 909, +373 (22) 909 908, sau accesa site-ul www.sancos.md
Foto: dermaonline.ro, media.timisoreni.ro