Kaki sau „fructul zeilor”: beneficii și proprietăți

Kaki sau „fructul zeilor”: beneficii și proprietăți

Kaki este un fruct comestibil ce provine de la un număr mare de specii de copaci din genul Diospyros. Cel mai cultivat soi al acestui copac este Diospyros kaki, care este considerat soiul oriental ori japonez.

Fructul kaki are numeroase beneficii pentru sănătate, iar acestea rezultă din prezența a numeroase vitamine și minerale, precum și a unor compuși organici. Kaki este un fruct bogat în vitaminele A, C, E și B. Conține fibre alimentare, mangan, cupru, magneziu, potasiu și fosfor. De asemenea, fructele kaki conțin compuși cum ar fi catehinele, galocatehinele și acidul betulinic.

Previne cancerul

Kaki, acest fruct delicios, conține substanțe anti-cancerigene, antioxidanți care pot stimula capacitatea organismului de a lupta împotriva acțiunii radicalilor liberi, îmbunătățește starea generală de sănătate și protejează corpul de multe alte boli. Radicalii liberi sunt niște produse secundare ale metabolismului celular, care produc mutații la celulele sănătoase, transformându-le în celule canceroase și care afectează diverse sisteme și organe. Kaki conține mari concentrații de vitamina C și vitamina A, precum și compuși fenolici (precum catehinele și galocatehinele), care sunt direct legate de prevenirea diferitelor tipuri de cancer.

Stimulează imunitatea

Kaki este un fruct care ajută la stimularea sistemului imunitar, datorită prezenței vitaminei C. Aceste fructe au una dintre cele mai mari concentrații de vitamina C și un singur fruct kaki are aproximativ 80% din necesarul zilnic al acestui nutrient benefic. Vitamina C stimulează sistemul imunitar și sporește producția de globule albe în sânge, care sunt prima linie de apărare a corpului.

Ajută digestia

La fel ca majoritatea fructelor, kaki este o sursă excelentă de fibre, conținând aproape 20% din necesarul zilnic de fibre într-o singură porție. Fibrele ajută corpul să proceseze alimentele într-un mod mult mai eficient, adăugând volum materiilor fecale, stimulând mișcările peristaltice pentru ca alimentele să circule în tractul digestiv, crește secrețiile de sucuri gastrice și sucuri digestive, iar simptomele constipației și diareei devin mai ușoare.

Previne îmbătrânirea prematură

Fructele kaki sunt bogate în privința unui număr mare de vitamine, în special vitamina A, beta-caroten, luteina, licopen și beta-criptoxantina. Aceste vitamine funcționează ca antioxidanți în corp, pentru a reduce stresul oxidativ și pentru a preveni semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile, petele pigmentare cauzate de îmbătrânire, boala Alzheimer, oboseala, pierderea vederii, slăbiciunea musculară și alte afecțiuni.

Îmbunătățește vederea

Compușii din fructul kaki s-au dovedit a avea beneficii pentru sănătatea ochilor. Zeaxantina, un membru al complexului de vitamine B, prezentă în kaki, este direct legată de îmbunătățirea sănătății ochilor, datorită faptului că acționează ca o substanță antioxidantă. Studiile au arătat că acest compus reduce degenerescenta maculară și cataracta.

Ține sub control tensiunea arterială

Potasiul este un alt mineral care se găsește în cantități semnificative în fructul kaki. Potasiul acționează ca un vasodilatator și scade tensiunea arterială, iar astfel stimulează circulația sângelui către diverse părți ale corpului. Tensiunea arterială scăzută, de asemenea, reduce presiunea pusă pe sistemul cardiovascular și previne apariția diferitelor boli de inimă.

Sursa: doc.ro

 

Adaugă comentariu