Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Cum se gătește corect carnea de miel și 4 rețete savuroase

Cum se gătește corect carnea de miel și 4 rețete savuroase

Preparată corect, carnea de miel își dezvăluie din plin aroma apetisantă pentru toți cei care au răbdarea să o descopere. Ca orice carne roșie, și cea de miel are un conținut ridicat de zinc, fier și seleniu, minerale esențiale care contribuie la buna funcționare a organismului. Acizii grași Omega 3 și complexul de vitamine B reprezintă alte beneficii importante ale consumului de carne de miel. 

Pentru a te putea bucura pe deplin de beneficiile și de savoarea cărnii de miel, este recomandat să elimini cauza mirosului greu care te face să o eviți. Procesul implică niște pași simpli:

  • porționează carnea în bucăți subțiri, iar apoi spală-le pe rând, sub un jet puternic de apă;
  • îndepartează pielițele, resturile de grăsime și zgârciurile;
  • taie câteva lămâi în jumătăți și freacă-le bine de fiecare dintre părțile bucăților de carne;
  • lasă carnea să se odihnească într-un recipient cu apă, timp de 3-4 ore, astfel încât grasimea care a mai rămas să se ridice la suprafață;
  • clătește carnea cu atenție.

Pentru a îmblânzi puțin asprimea fibrelor din carnea de miel, poți să freci bucățile proaspăt tăiate cu sare grunjoasă, timp de câteva minute, după care să le clătești din nou. Dacă deja ai eliminat grăsimea din carne, urmează etapa marinării, obligatorie pentru ca fibrele să se fragezească, iar gustul să se poată simți din plin.  

Ingrediente pentru marinat:

  • ceapă;
  • usturoi;
  • cimbru;
  • sare, piper macinat;
  • vin roșu demisec.

În funcție de gradul de frăgezime a cărnii vă doriți o lasați la marinat de la o zi până la șase chiar.

Iată și câteva rețete după care puteți pregăti carnea de miel:

 

Pastrama de miel

Ingrediente:

1 kg de carne de miel;
100 ml de vin alb demisec;
4-5 foi de dafin;
1 linguriță de piper boabe;
200 g de pastă de tomate;
1 căpățână de usturoi;
sare, piper și busuioc dupa gust.

Preparare:
Spală și porționează carnea de miel, apoi prepară un băit din vin și pastă de tomate, pe care îl condimentezi cu usturoi, foi de dafin, piper sare și busuioc. Lasă carnea în băit timp de trei zile, la frigider. Frige apoi bucățile pe grătar.

Costițe de miel la cuptor

Ingrediente:

10 cartofi;
10 roșii cherry;
100 g de măsline Kalamata;
8 coaste de miel;
o căpățână mare de usturoi;
sare si piper, dupa gust.

Preparare:
Încinge cuptorul încă de când începi să pregătești carnea. Fierbe cartofii timp de 15 minute, iar între timp scoate sâmburii măslinelor și stoarce semințele din roșii. Încinge uleiul într-o tigaie și rumenește coastele de miel, apoi taie cartofi fierți, adaugă-i în tigaie și prajește-i la foc mediu spre mic. Adaugă în tava de copt roșiile, măslinele și usturoiul, alături de coaste și de cartofi, pune sare și piper, după care lasă-le la cuptor pentru 30 de minute.

Miel la ceaun

Ingrediente:
2 kg de carne de miel;
800 g de roșii;
400 ml de ulei;
6 ardei grași;
1 ardei iute;
5 cepe;
1 căpățână de usturoi;
5-6 foi de dafin;
mărar;
pătrunjel;
cimbru;
sare, piper și boia după gust.

Preparare:
Spală bine carnea, tai-o în bucăți și punea-o la foc într-un ceaun în caredeja s-a turnat uleiul, apoi, când începe să se rumenească, adaugă vinul, dafinul, ceapa tăiată și ardeii grași tocați mărunt. Călește legumele, iar după ce se înmoaie, adaugă roșiile, alături de mărar, pătrunjel și cimbru. Adaugă 300 ml de apă caldă și usturoiul pisat și condimentează amestecul cu sare, piper și boia. Lasa ceaunul pe foc până scade apa, iar sosul de legume se îngroașă.

Drob de miel

Ingrediente:

1 kg de ficat, rinichi, plămâni și inimă de miel;
2 cepe;
4-5 fire de usturoi verde;
1 linguriță de tarhon;
6 fire de ceapa verde;
6 ouă;
2 linguri de smântână;
2 linguri de pesmet;
piper și sare după gust.

Preparare:
Spală organele de miel și ține-le în apă cu oțet 15 minute. Pune organele la fiert și trece-le prin mașina de tocat alături de ceapa uscată, ceapa verde, usturoi și tarhon și amestecă totul cu ouăle, smântâna și condimentele. Toarnă compoziția în tăvile de cozonac tapetate cu pesmet. Lasa drobul la cuptor până când începe să prindă o culoare maronie. 

 

Sursa: mega-image.ro; bucataras.ro; descopera.ro

Share:

Articole recomandate