Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Pâine pentru panini, kebab sau diferite sandwich-uri – rețetă simplă

Pâine pentru panini, kebab sau diferite sandwich-uri – rețetă simplă

Cum se face o pâine pentru kebab? Rețetă de panini, pâinici numai bune să fie umplute cu fel de fel de bunătăți. 

Ingrediente 

500 de grame de făină

175 ml. de lapte călduț

175 ml. de apă călduță

15 grame de drojdie proaspătă sau 4 grame drojdie uscată

10 grame de sare

30 ml. de ulei

2-3 linguri de lapte pentru finisat

opțional, semințe pentru presărat

Preparare aluat

1. Am măsurat cu atenție laptele cald, apoi am adăugat apa peste acesta, până la 350 ml (175 ml lapte + 175 ml. apă = 350 ml. lichid în total). Temperatura lichidelor să fie cam la 30-32°C.

2. Am cântărit făina într-un castron încăpător. La mijloc, am făcut loc cu lingura de lemn și am presărat drojdia mărunțită (sau drojdia uscată, dacă folosiți din aceea). Am turnat treptat laptele amestecat cu apa, amestecând continuu cu lingura de lemn. Am continuat să torn lichidele, amestecând doar la mijloc și încorporând câte puțină făină, până când tot lichidul a ajuns în castron. Am acoperit apoi castronul cu un șervet și l-am lăsat deoparte timp de 10 minute, cât să se umfle drojdia.

3. După zece minute, drojdia a făcut bulbuci. Am început să amestec cu lingura de lemn, încorporând toată făina în amestecul semifluid de la mijlocul castronului.

4. După ce lingura de lemn nu a mai fost de ajutor, am presărat sarea pe deasupra. E momentul să se renunțe la lingura de lemn, așa că am curățat-o bine de urmele de aluat care s-au prins de ea.

5. Am încorporat sarea cu vârful degetelor și am luat aluatul la frământat. Aluatul va fi destul de moale și de lipicios, dar imediat ce se adună la un loc, se adaugă în fir subțire uleiul, în timp ce se continuă frământarea.  În final, aluatul trebuie să fie destul de molcuț, cu o consistență ca lobul urechii, dar bine lucrat și neted, să se desprindă complet de pe pereții vasului. Puteți economisi timp și efort frământând cu mixerul.

Dospire aluat

6. Am uns un castron curat cu o picătură de ulei, am modelat aluatul în formă de bilă și l-am așezat în acesta. Am acoperit castronul cu folie alimentară și l-am lăsat pe planul de lucru, într-un loc ferit de curent, timp de 1 oră, ca să dospească.

7. După ce a trecut 1 oră, aluatul și-a dublat volumul, așa că putem trece la pașii următori.

Mod de preparare

8. În cazul în care folosiți o piatră pentru copt (ceea ce este recomandat), e bine să o așezați deja la o înălțime medie în cuptor și să porniți cuptorul, fixându-l la 230°C. Piatra de copt are nevoie de destul de multă vreme ca să se încingă bine. Dacă nu aveți o piatră de copt, țineți cont să porniți cuptorul, totuși, din timp, să fie foarte bine încins când vom coace pâinea. Eu am folosit piatra din imaginea de mai jos. Am avut nevoie și de lopată ca să așez pâinea pe piatra încinsă, în cuptor.

Sursa: lauralaurentiu.ro

Share:

Articole recomandate