Depresia postpartum: 6 mituri despre această afecțiune
- 2018-03-20
- 3959
Conform statisticilor, 10-15% dintre proaspetele mămici se confruntă cu depresia postnatală, o afecțiune mentală care are consecințe serioase asupra femeii și care poate afecta relația ei cu nou-născutul. Despre depresia postnatala circulă numeroase mituri. Prin urmare, atât cadrele medicale, cât și mămicile, și tăticii, trebuie să se informeze corect pentru a acționa la timp în așa caz.
Mitul 1: Este normal să te simți deprimată după naștere
De fapt este normal să ai schimbări de dispoziție după naștere, acestea fiind date de modificările hormonale. Specialiștii afirmă că 60% - 80% dintre femei se confruntă cu o stare de tristețe inexplicabilă după ce au adus pe lume un copil. A te simți deprimată pentru câteva zile nu este însă același lucru cu a suferi de depresie, în sens clinic. Depresia postnatală afectează 10% - 15% din femeile care nasc. Debutul bolii survine de regulă în intervalul de o săptămână până la două luni după apariția bebelușului.
Mitul 2: Femeile cu depresie postnatală sunt triste și plângăcioase
De fapt, în timp ce unele femei cu depresie postanala dau semne de depresie, altele experimentează episoade puternice de anxietate. La o extremă găsim mămicile care-și fac griji și se gândesc că sunt incapabile să facă un lucru. La cealaltă extremă se afla mămicile care par complet deconectate de la situație și pasive. Nu-și pun întrebări despre nimic și acționează mecanic atunci când vine vorba de a avea grijă de bebeluș și de ele însele.
Mitul 3: Depresia postnatală trece de la sine
Multe femei cred că vor reuși cumva să-și rezolve singure problemele, dar aceasta nu este o strategie înțeleaptă. Chiar dacă depresia postnatală poate trece fără tratament la anumite femei, procesul de vindecare este lung, iar acest lucru este în dezavantajul bebelușului. Copilul are nevoie de o mămică sănătoasă și implicată.
Mitul 4: Femeile care alăptează nu trebuie să ia antidepresive
E adevărat că medicamentele antidepresive au efecte secundare, însă ceea ce contează este beneficiul terapeutic. Prin urmare, este indicat să discuți argumentele pro și contra cu medicul tău. Dacă medicația este absolut necesară, trebuie să te concentrezi pe faptul ca este mai important să te faci bine.
Mitul 5: Depresia postnatala apare în primele două luni de la naștere
Conform statisticilor, depresia postpartum survine în primele trei luni după ce o femeie devine mamă. Specialiștii mai spun că femeile pot manifesta simptome de depresie și la șase luni de la naștere. Acest fapt se explică prin permanentele schimbări hormonale pe care corpul unei femei le suferă. Exista și cazuri când femeile au dezvoltat depresie clinică încă din perioada sarcinii.
Mitul 6: Depresia postnatală recidivează la următoarea naștere
Femeile care au suferit de depresie postnatală au un risc mai mare de recidivă. Acest lucru nu înseamnă însă că ele vor experimenta cu siguranță un nou episod depresiv la următoarea naștere.
Informații: copilul.ro
Foto simbol: badmama.com.ua