Potențialele riscuri ale inducerii travaliului
- 2019-01-18
- 2342
Silviu Iștoc, șef secție obstetrică-ginecologie în cadrul unui spital din România, dezvăluie care sunt aspectele de care trebuie să ții cont în cazul unui travaliu indus. Această metodă are mai multe riscuri, oricât de plăcută ar părea ideea de a planifica nașterea.
Ce înseamnă travaliul indus?
Când te simțiți greoaie și abia mai poți să te miști din cauza sarcinii, travaliul indus poate părea o idee fabuloasă. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie (ACOG) raportează că 20% până la 40% din nașterile naturale sunt acum induse. „Într-o sarcină care progresează normal, corpul secretă hormonul oxitocină, declanșând travaliul. Acest lucru înseamnă începerea contracțiilor și înmuierea și scurtarea cervixului. Inducerea este încercarea de a începe procesul travaliului și al nașterii naturale cu ajutor din exterior”, explică dr. Silviu Iștoc.
Când ai putea avea nevoie de această intervenție?
Dacă un copil prezintă semne de creștere insuficientă sau de pericol intrauterin, ori are mai mult de două săptămâni de la termen și nu dă semne că ar dori să se nască, doctorul poate propune inducerea travaliului. Pentru mamele cu hipertensiune arterială, preeclampsie, diabet necontrolat sau alte anumite afecțiuni medicale, inducerea travaliului la indicația medicului poate însemna diferența dintre o naștere sănătoasă și o catastrofă.
„Inducerea travaliului are o reputație proastă deoarece de multe ori acest proces a fost făcut fără niciun motiv întemeiat însă, acesta este un instrument medical adecvat, care poate face diferența. Dacă pacienta este în săptămâna 41 și jumătate de sarcină, atunci inducerea travaliului este o alegere înțeleaptă”, spune dr. Silviu Iștoc.
Inducerea travaliului din motive non-medicale
Dacă apelezi la inducerea travaliului deoarece vacanța medicului coincide cu data la care trebuie să naști sau pentru că ultimele săptămâni de sarcină sunt obositoare, atunci acesta nu ar trebui făcut. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, aproape 25% din toate travaliile induse sunt elective sau nu sunt necesare din punct de vedere medical. Alegerea de a induce travaliul din motive non-medicale este un subiect fierbinte atât în rândul experților, cât și al mamelor.
Complicații ale inducerii travaliului
Nașterea unui nou-născut sănătos depinde de faptul că în timpul procesului de naștere există un cervix – precum și un copil pregătite pentru acest proces. Cervixul este evaluat în funcție de cât este de deschis și de moale printr-un scor. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai mare șansa de naștere vaginală, în timp ce totalurile sub 5 sunt cel mai mare factor de risc pentru că declanșarea sa se termine cu o cezariană neprogramată.
Inducerea travaliului poate, de asemenea, să provoace complicații medicale pentru mamă și copil, precum și să interfereze cu travaliul. Medicamentele administrate pentru stimularea contracțiilor necesită monitorizare fetală aproape continuă, ceea ce duce la scăderea mobilității unei mame, iar aceasta prelungește timpul de travaliu. Dacă travaliul progresează încet, sacul amniotic poate fi rupt pentru a accelera procesul, crescând riscul de infecție maternă și fetală, dar și provocarea unor contracții mai dureroase, pentru care mama încă nu este pregătită. Femeile care suferă de contracții puternice, dureroase cauzate de hormonii administrați, solicită adesea o epidurală, care, la rândul său, poate afecta tensiunea arterială și circulația sângelui către placentă.
Indiferent de decizia pe care o vei lua împreună cu medicul, asigură-te că ești informată corect și că ți-ai luat toate măsurile de precauție.
Sursa: doctorulzilei.ro; kidizi.ro