5 cauze ale avortului spontan şi care sunt simptomele acestuia
- 2018-09-25
- 2824
Între 15-20% din sarcini se termină subit în primul trimestru de sarcină sau chiar şi în al doilea, orice pierdere a sarcinii până în 23 de săptămâni fiind încadrată la avort spontan. Silviu Iştoc, medic specialist obstretică-ginecologie, explică cauzele şi simptomele unui avort spontan.
„Sportul, viaţa sexuală sau cafeaua nu vor cauza pierderea unei sarcini. Cea mai întâlnită cauză conform studiilor realizate până în prezent, este o anormalitate genetică a embrionului. Problemele cromozonilor, dereglarea hormonală, problemele uterine, bolile cronice şi febra sunt principalii factorii de risc în cazul avortului spontan”, explică medicul.
Anomalii ale cromozomilor
După fertilizare, sperma şi ovulul aduc fiecare câte 23 de cromozomi pentru a crea 23 de perechi perfecte. Acesta este un procedeu complex şi cea mai mică eroare poate crea o anomalie şi deci va împiedica embrionul să crească. Pentru că un fetus primeşte prea mulţi sau prea puţin cromozomi în momentul concepţiei, apare o evoluţie anormală a acestuia ce poate duce, de foarte multe ori (în aproximativ 60% din cazuri, potrivit Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologie) la pierderea sarcinii.
Dereglare hormonală
Un procent de 15% dintre toate pierderile de sarcină sunt atribuite dereglărilor hormonale, cum ar fi niveluri scăzute de progesteron care împiedică ovulul să se implanteze în uter.
Fibroame uterine
Fibromul uterin poate împiedica implantarea ovulului sau transferul de sânge către acesta. Unele femei se nasc cu astfel de probleme, altele pot dezvolta ţesut cicatrizat în uter în urma unei operaţii, aceste lucruri afectând fixarea ovulului. Numărul şi volumul lor pot duce la probleme precum dezlipirea de placentă şi la travaliu prematur.
Boli cronice
Bolile cronice cum ar fi bolile autoimune, boli ale inimii, rinichilor, ficatului, diabetul cauzează 6% de avorturi spontane. Dacă suferi de o astfel de boală, cere mai des sfatul doctorului atunci când eşti însărcinată.
Febra mare
Nu contează cât de sănătoasă eşti, o temperatură crescută în sarcina timpurie poate fi un semn al pierderii acesteia. Embrionul va fi cel mai afectat de febră în primele 6 săptămâni de viaţă.
„Deşi poate părea greu de crezut, stilul de viaţă poate să aibă un rol foarte important în pierderea sarcinii. În acest stil de viaţă se înscriu consumul de droguri sau alcool, fumatul, anumite medicamente, dar şi evenimente punctuale cum ar fi un accident de maşină care poate determina trauma maternă. Bacteriile pot reprezenta de asemenea o altă cauză pentru avortul spontan, cum sunt Mycoplasma şi Ureaplasma sau Listeria. Nu e deloc o simplă rutină acel set de analize pe care medicii îl cer chiar înainte de a rămâne însărcinată, analize care pot depista existenţa unei infecţii bacteriene”, adaugă Silviu Iştoc.
Simptomele unui avort spontan
Chiar dacă unele femei nu au niciun simptom în cazul avortului spontan, iată care sunt posibile semne la care ar trebui să te aştepţi pe lângă sângerare:
- Crampe de intensitate medie sau crampe foarte puternice;
- Durere de spate sau la nivelul abdomenului;
- Pierderea simptomelor sarcinii cum ar fi greaţa;
- Mucus alb-roz.
Sursa: csid.ro; copilul.ro