Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Temperaturile neobișnuit de ridicate şi lipsa precipitațiilor au creat o adevărată criză de apă

Temperaturile neobișnuit de ridicate şi lipsa precipitațiilor au creat o adevărată criză de apă

Republica Moldova se confruntă cu o secetă severă. Întreprinderea „Apă-Canal” ar putea solicita deschiderea barajului Hidrocentralei de la Dubăsari pentru a asigura nivelul optim de funcționare a Stației de captare „Nistru”. Populației i se cere să consume apa rațional, scrie jurnaltv.md

VICTORIA GRATII, consultant al Direcției politici de management integrat al resurselor de apă: "Sunt recomandări pe care până la urmă noi putem să le executăm fiecare, ca persoană fizică, de exemplu. Acasă, chiar și prin câteva lucruri banale, simple la prima vedere. Să închidem apa, să nu lăsăm să curgă jetul de apă încontinuu, cum suntem deprinși. Mai mult a fost pentru agenții economici sau agricultori, care practică irigarea. Trebuie să cunoaștem că din râuri cea mai mare parte din apă se duce pentru irigare, astfel se recomandă irigarea pe timp de noapte."

Temperaturile neobișnuit de ridicate şi lipsa precipitațiilor au dus la o adevărată criză de apă. Peste zece râuri au secat parțial, iar unele - în totalitate. Resursele de apă devin din ce în ce mai prețioase. Pentru zonele aflate sub cod roșu și portocaliu, Ministerul Mediului recomandă operatorilor să ajusteze orarul de livrare a apei (furnizarea va fi întreruptă în intervalul 09:00 - 12:00 şi 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă, în condiții de secetă), să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Autoritățile publice sunt îndemnate să distribuie în locuri amenajate pentru asistență medicală sau centre de urgență a apei îmbuteliate, să informeze populația referitor la reducerea consumului de apă. Prin așa măsuri, conservarea apei devine o practică esențială în toată lumea, inclusiv la locul de muncă.

VICTORIA GRATII, consultant al Direcției politici de management integrat al resurselor de apă: "Dacă prognozele continuă în același ritm, deja vom veni cu alte măsuri și posibil deja nu recomandări, dar niște interdicții."

Întreprinderea „Apă-Canal” ar putea solicita deschiderea barajului Hidrocentralei de la Dubăsari pentru a asigura nivelul optim de funcționare a Stației de captare a apei „Nistru”, în cazul în care nivelul de apă în râu ar scădea la nivelul critic. Într-un comunicat remis presei, întreprinderea informează că din cauza secetei, nivelul apei în râul Nistru a scăzut până la 8,5 metri. Acest nivel permite, deocamdată, funcţionarea Stației de pompare a apei Nistru, de la care se alimentează Chişinăul.

COMUNICATUL ÎNTREPRINDERII „APĂ CANAL CHIȘINĂU”: "Există riscul ca nivelul apei în râul Nistru să scadă. Furnizorul de apă va fi în dificultate să mențină debitul necesar, în cazul în care consumatorii nu vor utiliza apa doar în scopuri menajere."

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sunt secate unele sectoare ale râurilor Delia, Nârnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogâlnic, Cula, Cușmirca, Bâcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare și Cahul.

Printre țările care au introdus restricții la utilizarea apei sunt Italia, România, Spania sau Portugalia. În mai multe orașe din Italia se dau ordonanțe municipale pentru raționalizarea apei potabile, cu scopul de a diminua risipa. Cine nu respectă ordinul, este pedepsit cu amenzi de până la 500 de euro.

 

Share:

Articole recomandate