Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

6 alimente care îngraşă şi cu ce să le înlocuieşti sănătos

6 alimente care îngraşă şi cu ce să le înlocuieşti sănătos

Când vine vorba de procesul de slăbire, nu putem spune că regulile se aplică tuturor celor care îşi doresc să scape de kilogramele în plus. Pentru unii dietele funcţionează, în timp ce pentru alţii stilul alimentar poate fi o adevărată bătaie de cap. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii Universităţii George Washington, există anumite alimente care sunt, de fapt, asociate kilogramelor în plus.

Să nu uităm că produsele din grâu întreg, legumele şi fructele ajută în procesul de slăbire şi, totodată, oferă energie organismului, îmbunătăţesc sănătatea sistemului digestiv şi scad riscul apariţiei anumitor afecţiuni. Dacă eşti gata de o schimbare în stilul tău alimentar, iată câteva alimente la care să renunţi şi cu ce le poţi înlocui.

Chipsurile de cartofi

Dacă ai poftă de chipsuri de cartofi, ideal ar fi să le pregăteşti în casă, mai ales că ai nevoie doar de trei ingrediente: cartofi, sare şi ulei. Marea problemă a chipsurilor de cartofi din comerţ este uleiul folosit, fiind bogat în acizi graşi omega-6, precum uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb şi uleiul de şofrănel. De asemenea, prăjelile sau în general mâncare gătită la temperaturi ridicate reprezintă un risc crescut de cancer, în special odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru o variantă mai sănătoasă, taie cartofii rondele subţiri, adaugă ulei de măsline extravirgin sau ulei de avocado, alături de sare de mare şi piper negru şi lasă-i la cuptor într-o tavă, pe foaie de copt, la temperatura de 200 de grade Celsius.

Băuturile cu îndulcitori

Băuturile care conţin îndulcitori artificiali nu sunt mai bune decât cele care conţin doar zahăr, ba chiar nu sunt deloc prietenoase cu talia. Oamenii de ştiinţă sugerează că anumite substanţe care înlocuiesc zahărul activează plăcerea în creier fără măcar să o satisfacă, ceea ce declanşează dorinţa de a consuma dulciuri. În urma unui raport s-a constatat că persoanele care consumă două doze de suc pe zi au 54,5% şanse de a deveni obezi sau de a se confrunta cu kilogramele în plus. Dacă preferi băuturile carbogazoase, poţi încerca apa minerală cu arome naturale.

Dulciuri şi deserturi

Nu este deloc greu să renunţi la zahăr sau la dulciuri în general. Problema este că multe persoane consumă aceste produse în cantităţi mai mari decât cele recomandate pentru prevenirea apariţiei anumitor boli. Potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, femeile ar trebui să nu consume mai mult de şase linguriţe de zahăr pe zi, în timp ce bărbaţii nu ar trebui să consume mai mult de nouă linguriţe. De exemplu, un Frappuccino grande poate conţine peste 15 linguriţe de zahăr. Ca să scazi treptat consumul de zahăr, încearcă să mănânci dulciuri de cel mult două ori pe săptămână şi înlocuieşte-le cu ciocolată neagră de 70%, care nu doar protejează sănătatea inimii, ci scade și pofta de dulce şi sărat.

Produsele rafinate

În prezent te poţi bucura de versiunile produselor din grâu întreg, de la pâine şi paste, până la cereale, crackers şi wraps. Alternativele pe bază de legume sunt şi ele o variantă ideală pentru că oferă puţine calorii şi carbohidraţi, mai multe fibre, nutrienţi şi antioxidanţi.

Carnea roşie

Carnea de vită, de porc, miel, bivoliţă şi capră ar trebui limitată la 500 de grame pe săptămână, sugerează Institutul American de Cercetare a Cancerului. Înlocuieşte carnea roşie cu fructele de mare scăzute în mercur, carne de pui organică sau opţiunile pe bază de plante. Mai exact, poţi înlocui carnea cu fasolea, lintea, mazărea sau năutul, fiind bogate în fibre, nutrienţi. De exemplu, poţi înlocui carnea de vită cu fasolea neagră sau carnea de porc cu mazărea.

Alimente procesate

Carnea procesată, precum bacon, salam şi crenvurşti, a fost catalogată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca factor de apariţie a cancerului. Bineînţeles, vinovate de riscul apariţiei cancerului sunt şi consumul de sare şi fumatul.

 

Sursa: csid.ro; rbc.ua

Share:

Articole recomandate