Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Ecografia mamară și tipurile de investigații imagistice

Ecografia mamară și tipurile de investigații imagistice

Din păcate, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei și numărul celor care primesc acest diagnostic este în creștere. De aceea, depistarea cât mai din timp este esențială.

Există mai multe tipuri de investigații imagistice: ecografia mamară, mamografia și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN). Ca să înțelegi ce este fiecare, am cerut ajutorul unui specialist, doamna doctor Adriana Iordan, medic primar radiologie.

Despre ecografia mamară, mamografie și RMN

Ecografia mamară este o metodă non-invazivă de analiză a sânului cu ajutorul ultrasunetelor. Acest tip de investigație are mai multe indicații:

  • dacă ai sub 40 de ani, ecografia mamară este prima investigație care trebuie făcută înainte de această vârstă;
  • medicul o mai recomandă dacă ai sânii cu țesut glandular dens;
  • vine că o completare după ce o leziune a fost depistată la mamografie;
  • ajută la reevaluarea unei leziuni după examinarea prin rezonanță magnetică;
  • este indicată pentru examinarea implanturilor mamare;
  • este de mare ajutor în ghidarea puncțiilor sau a altor proceduri intervenționale.

„Ecografia mamară este indicată o dată la doi ani între 20-30 ani și anual după 30 ani. Nu necesită pregătire specială și, fiind o metodă neiradiantă, poate fi efectuată oricât de frecvent este necesar. De exemplu, în cazul urmăririi unei leziuni, putem recomanda repetarea ecografiei după 3-6 luni.”, spune dr. Adriana Iordan, medic primar radiologie.

Mamografia este un alt tip de investigație util în depistarea cancerului de sân. Folosește raze X, iradierea este minimă și „vede” dacă sunt modificări la nivelul structurii sânilor. Este indicat să faci mamografie dacă ai peste 40 de ani și e nevoie ca examinarea să se repete după alți doi ani.

Dacă te temi de durerea din timpul efectuării mamografiei, este bine să știi că, în mod normal, nu este dureroasă. Sigur că poate să apară un mic disconfort, dar este de scurtă durată. Este indicat să faci mamografie în primele 14 zile ale ciclului menstrual, când sânii nu sunt dureroși, așa cum se întâmplă în cazul multor femei.

Mai e nevoie să afli că nu e nevoie de o pregătire specială. Doar evită cremele și deodorantele antiperspirante înainte de mamografie.

„Pentru realizarea unei mamografii, pacienta stă în picioare lângă mamograf, iar asistenta poziționează sânul pe masa aparatului. Sânul este comprimat, după care urmează expunerea propriu-zisă, adică efectuarea mamografiei. Se radiografiază fiecare sân în două incidente (medio-lateral oblic MLO și cranio-caudal CC - le spunem noi în termen medicali), deci se fac 4 expuneri. În cazul mamografiei cu tomosinteză, fiecare expunere durează în jur de 10 secunde.”, explică radiologul.

După ce ai făcut mamografia, imaginile sunt interpretate de un medic specialist în imagistica medicală cu competența în senologie imagistică.

„Interpretarea se face luând în considerare datele clinice și alte investigații (mamografii anterioare, ecografii, IRM) efectuate de pacientă. De aceea, este foarte important că, atunci când o pacientă se prezintă la o examinare senologică, să aducă toate investigațiile efectuate anterior sau biletele de ieșire din spital în cazul unor intervenții chirurgicale.”, completează medicul.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) folosește câmpul magnetic și este neinvaziv și neiradiant. Este o investigație “de linia a treia”, cu indicații specifice, utilizată după efectuarea ecografiei, mamografiei sau, după caz, a ambelor metode.

Acest tip de investigație are câteva indicații clare:
- este recomandat atunci când există o anomalie clinică, fără modificări remarcate la examinările standard, ecografie și mamografie;
- există adenopatii axilare fără punct de plecare cunoscut;
- ajută la evaluarea după intervenția chirurgicală sau dacă există o suspiciune de recidivă;
- este de mare folos în evaluarea implanturilor mamare.

Pentru examinarea IRM sau RMN este nevoie întotdeauna de administrarea intravenoasă a substanței de contrast. De aceea, este important ca femeia să nu mănânce cu 3-4 ore înainte de examinare și să aibă făcute analizele pentru funcția renală, ureea și creatinina.

Când apar simptomele, boala a avansat

Din păcate, foarte multe femei ajung la medic abia atunci când boala s-a instalat. Există câteva simptome care nu trebuie neglijate:

  • Scurgere mamelonară sanguinolentă (sau de orice fel în afara perioadei de alăptare), spontan sau la palparea sânului sau mamelonului
  • Eroziunea mamelonului sau a areolei mamare
  • Retracția sau tumefacția mamelonului
  • Formațiune tumorală palpabilă oriunde la nivelul sânului, mamelonului sau axilei
  • Modificarea de formă sau volum a sânului
  • Modificarea pielii sânului – roșeața, infiltrare, retracție

Autoexaminarea sânilor, un prim pas pentru prevenție

Simptomele variază de la o femeie la alta, dar dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, nu amâna. Mergi imediat la specialist. Ajută-l să te ajute. Deși medicina a evoluat și avem investigații imagistice de ultima generație, depinde de fiecare femeie ce face acasă. Autoexaminarea sânilor este primul pas pentru a preveni o boală care, de altfel, dacă este depistată într-un stadiu incipient, are șanse mari de vindecare.

Sursa: reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate