Mamografia – o necesitate. Vezi unde găsești la noi unicul utilaj de ultimă generație pentru mamografie!
- 2019-10-01
- 4453
Începând cu 1985 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la inițiativa Societății Americane a Cancerului, a stabilit prin convenție internațională, că luna octombrie să fie dedicată Lunii Internaționale de Conștientizării a Cancerului Mamar. Scopul acestui eveniment este atragerea atenției și sporirea pentru conștientizarea, depistarea precoce, tratamentul și îngrijirea paliativă a persoanelor cu cancer de sân. Mamografia rămâne prima opțiune în diagnosticul precoce al cancerului de sân. Ea este capabilă să detecteze boala în stadii incipiente prin intermediul vizualizării modificărilor, câteodată minime, date de tumoră.
Ca și în cazul altor investigații medicale, există câteva mituri legate de mamografie:
Mamografia este dureroasă. FALS.
Poate produce un discret disconfort cauzat de compresia sânilor, dar vorbim de o compresie care durează câteva secunde. Oricum, o investigație efectuată după perioada ciclului menstrual reduce la minim acest disconfort.
Mamografia este iradiantă. ADEVĂRAT.
Fiind o examinare ce utilizează radiații X, implicit aduce un grad de iradiere. Nu există nici un studiu documentat care să demonstreze că o examinare mamografică anuală induce apariția unei boli grave, iar permanenta îmbunătățire a tehnicilor mamografice au inclus și grija pentru reducerea nivelului de iradiere. Însă beneficiul adus de mamografie este net superior gradului mic de iradiere.
Mamografia poate fi înlocuită de ecografie sau de examinarea IRM mamar. FALS.
Ecografia este complementară mamografiei, este metoda utilizată de primă intenție în cazul femeilor sub 40 de ani, vine să aducă date suplimentare în caracterizarea unei leziuni descoperite mamografic și permite urmărirea la interval scurt a leziunilor considerate incerte. Examinarea IRM, de asemenea beneficiază de criterii de eligibilitate standardizate și în mod normal, urmează unei mamografii și/sau ecografii mamare.
Mamografia se adresează doar femeilor care au istoric familial de cancer de sân. FALS.
Pacientele considerate cu risc crescut pot începe examinarea mamografică sub vârstă de 40 de ani sau pot avea nevoie de examinări suplimentare (ecografice, IRM, etc.), conform unor criterii bine definite de consultul genetic.
Mamografia nu poate fi efectuată la femeile cu implante mamare pentru că există riscul de ruptură a protezei. FALS.
Examenul mamografic se adresează și femeilor cu implante; acestea trebuie să informeze tehnicianul despre acest aspect pentru alegerea protocolul de examinare adecvat.
Mamografia nu poate fi făcută la bărbați. FALS.
Atunci când există o suspiciune clinică, se efectuează examene mamografice și bărbaților, în scop diagnostic pentru caracterizarea atât a leziunilor benigne, cât și maligne.
Mamografia cu Invenia ABUS la Clinica de Medicină Estetică SANCOS
Precizia diagnosticului poate fi îmbunătățită semnificativ dacă mamografia este efectuată folosind Invenia ABUS, care este un sistem modern pentru examinarea minuţioasă a stării glandelor mamare.
După cum se ştie, glandele mamare la 40% dintre femei au o densitate mărită. În acest caz, riscul de cancer mamar este de 4-6 ori mai mare. Densitatea mărită a glandelor mamare reduce probabilitatea detectării tumorilor maligne cu mai mult de o treime. Doar cu o singură procedură cu utilizarea sistemului Invenia ABUS se poate identifica un număr mare de tumori canceroase, dacă acestea sunt prezente.
Scanarea după această tehnică durează aproximativ 1 minut pentru fiecare sân. Apoi, pe parcursul a trei minute, are loc prelucrarea datelor primite. Întreaga procedură nu durează mai mult de 15 minute.
Utilizarea sistemului Invenia ABUS permite o îmbunătățire cu 55% la detectarea bolilor oncologice invazive ale glandelor mamare și cu 37% mai bine detectarea cancerului în general.
După cum ați remarcat mai sus, mamografia vine cu un grad de iradiere. Păi iată, avantajul incontestabil al sistemului Invenia ABUS este examinarea cu ajutorul ultrasunetului, fără radiaţie cu razele X. Scanarea se realizează în format 3D, ceea ce permite obținerea imaginii mult mai informative. Datele obținute sunt analizate automat cu ajutorul unui program special, eliminând în felul acesta factorul uman prin posibilitatea erorii operatorului. Această tehnologie este cea care permite depistarea timpurie a cancerului mamar, fapt ce contribuie la tratarea rapidă şi cu succes a acestei maladii.
Acest dispozitiv este unic în Moldova și mai poate fi găsit în România, dar la fel fiind într-un singur exemplar. Dat fiind faptul, că sistemul Invenia ABUS este prezent doar într-un singur exemplar, examinarea se efectuează prin programare preventivă.
Informație suplimentară:
+373 (22) 909 909
+373 (22) 909 908
Adresa: bd. Moscova, 16